Aplikácia vraj dokáže ovplyvniť pohlavie dieťaťa

Francúzska aplikácia MyBuBelly sľubuje, že rodičom umožní ešte pred počatím vybrať si pohlavie dieťaťa.

07.01.2019 16:00
babetko-shutterstock 791276479 Foto:
Francúzska aplikácia MyBuBelly sľubuje, že rodičom umožní ešte pred počatím vybrať si pohlavie dieťaťa.
debata
Budúcej matke podľa jej autorky Sandry Ifrahovej stačí, aby dodržiavala určitý stravovací režim a sledovala ovuláciu. Kontroverznú metódu pomohli tejto parížskej matke vyvinúť gynekológovia, sexuológovia, výživoví špecialisti a pediatri. Niektorí kritici z radov odborníkov ju však označujú za šarlatánstvo. Ifrahová však tvrdí, že systém na 90 percent funguje.

„Snaha ovplyvniť pohlavie dieťaťa je stará ako svet sám. Existovala vo všetkých obdobiach a vo všetkých kultúrach,“ povedal denníku Le Parisien psychoanalytik a psychiater Serge Hefez.

Pripomenul, že podľa ľudových povier vedie k počatiu chlapca ženský orgazmus a hlboký prienik penisu a k počatiu dievčaťa daždivé počasie či konzumácia maternice samice králika.

Ifrahová podľa francúzskych médií skombinovala dve vedecky overené metódy. Jedna, americká zo 60. rokov minulého storočia, hovorí o vhodných obdobiach cyklu pre počatie dieťaťa želaného pohlavia. Druhá, francúzska, stavia na určitý stravovací režim.

„Vychádzame z vedecky preukázaného princípu, že pokiaľ je vagína kyslejšia, je ľahší priechod spermie nesúcej odolnejší chromozóm X, a počaté bude dievča. Naopak, zásadité prostredie uľahčuje priechod spermie nesúcej chromozóm Y a na svet príde chlapec,“ vysvetlila gynekologička Véronique Biedová-Damonove, ktorá pomohla aplikáciu vyvinúť.

Metóda tak čiastočne spočíva v jedálnom lístku. „Vybrali sme potraviny, ktoré sú v závislosti od želania, či sa má narodiť dievčatko, alebo chlapec, okysľujúce, alebo ktoré vytvárajú zásadité prostredie,“ dodal nutričný špecialista Raphaël Gruman. Počatie dievčaťa tak podľa neho napomáhajú potraviny obsahujúce vápnik a horčík, počatie chlapca sodík a draslík.

Žena, ktorá by rada mala dievčatko, by napríklad mala piť veľa mlieka a minerálok bohatých na vápnik, ale vyhýbať sa káve, čaji, ovocným džúsom, čokoláde a alkoholu. Môže si dopriať všetky mliečne výrobky okrem zrejúcich syrov, vajec, maximálne 130 gramov mäsa alebo rýb denne, určité druhy zeleniny a ovocia. Ak sa má narodiť chlapec, môže budúca matka piť kávu, čaj, džúsy, pivo, víno, ale musí z jedálneho lístka vyradiť mliečne výrobky. Mäso a ryby smie bez obmedzenia, ale žiadne údeniny. Dovolené sú všetky druhy ovocia a zeleniny, ale nie orechy.

Potom sa podľa Biedovej-Damonovej dostáva do hry dátum pohlavného styku. Ak je „cieľom“ chlapec, treba milovanie naplánovať na deň, keď žena ovuluje, a ak si pár želá dievča, je potrebné snažiť sa dva až tri dni vopred.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #strava #počatie #ovulácia #aplikácie #štúdie #pohlavie dieťaťa