CERN predstavil víziu nového časticového urýchľovača

Európske laboratórium jadrového výskumu (CERN) predstavila víziu časticového urýchľovača novej generácie.

16.01.2019 09:10
cern, urýchľovač Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Má byť umiestnený v kruhovom tuneli s obvodom 100 kilometrov, informovala dnes agentúra AP.

Nový urýchľovač má byť oveľa väčší a výkonnejší ako súčasný Veľký hadrónový urýchľovač (LHC), ktorý je najväčším zariadením svojho druhu na svete, a má odhaliť ďalšie tajomstvo hmoty a vesmíru. Svoju činnosť by mohol začať v roku 2040, oznámili zástupcovia CERN.

LHC tvorí kruhový tunel s dĺžkou 27 kilometrov, umiestnený v hĺbke 50 až 150 metrov pod zemou. Nachádza sa na území medzi pohorím Jura vo Francúzsku a Ženevským jazerom vo Švajčiarsku. Umožňuje uskutočniť zrážky častíc o rekordnej sile 17 teraelektrón­voltov (TeV).

Predstavitelia CERN dúfajú, že 22 členských štátov laboratória počas najbližších rokov rozhodne o projekte, ktorý má začať vybudovaním zrážača elektrónov a pozitrónov za zhruba deväť miliárd eur.

V druhej fáze by mal budúci kruhový zrážač častíc (Future Circular Collider, FCC) v rovnakom tuneli zahŕňať aj „supravodivý protónový stroj“ za približne 15 miliárd eur. Prevádzka by mal začať v roku 2050. V poslednej fáze by mal vzniknúť nový prstencový protónový urýchľovač umožňujúci vyvinúť silu až 100 teraelektrón­voltov (TeV).

CERN pripustil, že nie je možné presne povedať, aké prínosy by mohlo mať nové zariadenie pre svet. Zdôraznil však, že objav elektrónu v roku 1897 viedol k vzniku elektronického priemyslu, ktorý teraz do svetovej ekonomiky prispieva ročne tromi biliónmi dolárov.

Hlavným poslaním LHC bolo potvrdiť existenciu Higgsovho bozónu. Ide o súčasť takzvaného štandardného modelu časticovej fyziky, ktorá podľa mnohých vedcov hrá kľúčovú úlohu vo vysvetlení pôvodu hmotnosti ostatných elementárnych častíc.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Cern #jadrový výskum #časticový urýchľovač #zrážač elektrónov