Čína naklonovala 'psieho' Sherlocka Holmesa

Vedci v provincii Jün-nan na juhozápade Číny vytvorili klon štvornohého príslušníka policajného zboru, ktorý dostal prezývku "Sherlock Holmes policajných psov".

22.03.2019 08:29
CHINA-SCIENCE/CLONE Foto:
Ilustračné foto.
debata

Naklonovanie psa menom Kchun-Sün je súčasťou programu, ktorý by mal skrátiť čas a znížiť náklady potrebné na výcvik policajných psov, informovali čínske médiá, ktoré citovala agentúra Reuters.

Kchun-sun vznikol ako klon policajného ňuchajúceho psa vďaka spolupráci pekingskej firmy Sinogene Biotechnology Company a Poľnohospodárskej univerzity v Jün-nanu, a za podpory ministerstva verejnej bezpečnosti. Sinogene dúfa, že bude možné dosiahnuť „hromadnú produkciu“ klonovaných policajných psov, čo by podstatne znížilo čas potrebný na ich výcvik. Hlavnou prekážkou však stále zostávajú vysoké náklady na klonovanie.

Psí klon Kchun-sün má teraz tri mesiace a čaká ho intenzívny výcvik na hľadanie drog, kontroly davu a pátranie po dôkazoch. Keď bude mať desať mesiacov, stane sa z neho plnohodnotný policajný pes.

Výcvik policajných psov bežne trvá asi päť rokov a stojí až pol milióna jüanov – a pritom nie je záruka, že bude úspešný. Čínske médiá neoznámili, koľko stojí naklonovaný pes.

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #klonovanie #policajný pes #výcvik psov