Ľudia sa oproti roku 2000 dožijú o päť a pol roka viac

Nádej na dožitie svetovej populácie vzrástla medzi rokmi 2000 a 2016 o päť a pol roka. Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

05.04.2019 19:43
ľudia, deti, rodičia, susedia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zatiaľčo človek narodený v roku 2000 mohol očakávať, že sa v priemere dožije 66,5 roka, pre narodených v roku 2016 je to už 72 rokov, uvádza s odkazom na správu organizácie agentúra AFP. Naďalej pretrvávajú značné rozdiely medzi bohatými a chudobnými štátmi a údaje sú rozdielne aj pre mužov a ženy.

Priaznivý vývoj možno vysvetliť sčasti pozoruhodným poklesom úmrtí detí do päť rokov, predovšetkým v subsaharskej Afrike, kde sa podarilo zefektívniť boj s maláriou a ďalšími infekčnými chorobami. Nádej na dožitie tiež vzrástla vďaka posunu v boji proti AIDS, ktorý v 90. rokoch pustošil značnú časť Afriky.

Správa WHO ale upozorňuje, že stále existujú značné odchýlky strednej dĺžky života medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami. V krajinách s nízkym príjmom je nádej na dožitie o 18,1 roka nižší ako v krajinách s vyšším príjmom.

Štatistiky WHO sú tento rok prvý raz rozdelené podľa pohlavia. Vďaka tomu je možné pozorovať, že sa celosvetovo rodí viac chlapcov ako dievčat. Správa tým tiež zdôrazňuje rozdiely v príčinách úmrtia medzi oboma pohlaviami, ktoré môžu byť biologické, environmentálne, sociálne, prípadne môžu byť podmienené prístupom k lekárskej pomoci či ochotou ju vyhľadať.

„Aj keď môžu byť muž aj žena vystavení rovnakej chorobe, zistili sme, že muži sa menej často uchyľujú k návšteve zdravotníckeho zariadenia,“ píše sa v správe WHO. V krajinách, kde je rozšírené ochorenie spôsobené vírusom HIV, sa vyšetreniu podrobí menej mužov ako žien. Nižšiu strednú dĺžku života u mužov je možné vysvetliť aj tým, že k samovražde sa ich uchýli o 75 percent viac. Muži nad 15 rokov tiež zomierajú dvakrát viac pri dopravných nehodách ako ženy v rovnakej vekovej kategórií a majú štyrikrát väčšiu pravdepodobnosť, že sa stanú obeťami vraždy.

debata chyba
Viac na túto tému: #muži #ženy #HIV #AIDS #WHO #úmrtia #infekčné choroby #stredná dĺžka dožitia