Radi by ste voňali ako Kleopatra? Vedci namiešali jej 'Chanel 5'

Tím amerických archeológov a expertov na vône namiešal parfum, ktorý podľa nich mohla používať egyptská kráľovná Kleopatra a ktorý bol v prvom storočí pred naším letopočtom vtedajším Chanelom číslo päť.

15.08.2019 12:00
kleopatra Foto:
Ilustračné foto.
debata

Píše o tom britský denník The Times a pripomína legendu, podľa ktorej Kleopatra pri návšteve Marca Antonia v Tarze napustila purpurové plachty svojej zlatej lode parfémom, aby ich bolo cítiť dlho pred vstupom do prístavu.

Recept na parfum je výsledkom desať rokov trvajúceho archeologického prieskumu archeológov Havajskej univerzity na nálezisku severne od Káhiry v meste Tall al-Tima (Thmuis), ktoré ležalo v delte Nílu a založené bolo približne v roku 4500 pred naším letopočtom. Práve z tejto oblasti pochádzali dva najznámejšie parfémy starého sveta.

Archeológovia tam v roku 2012 našli zrejme pozostatky starej výrobne parfémov s malými sklenenými flakónmi a keramickými amforami. V amforách síce žiadna vôňa nezostala, ale našli sa tam suché zvyšky, ktoré vyjavili niektoré ingrediencie.

Vedci z Havajskej univerzity Robert Littman a Jay Silverstein s výsledkami svojho výskumu zoznámili expertov na egyptské parfémy Doru Goldsmithovovú a Seana Coughlina, ktorí sa pokúsili napodobniť parfum z Thmuisu s pomocou receptov zo starogréckych farmaceutických kníh a ďalších textov.

Základom vône je myrha, ktorú dopĺňajú kardamóm, olivový olej a škorica. Výsledný parfém je menej tekutý a lepivejší ako súčasné vône a má konzistenciu takmer ako olivový olej. Má silnú korenistú vôňu.

„Je úžasné cítiť vôňu, ktorú dvetisíc rokov nikto necítil a ktorú možno nosila Kleopatra,“ povedal Littman cestovatelskému magazínu Atlas Obscura.

Kalifornská voňavkárka Mandy Aftelová, ktorá v roku 2005 pomáhala znova vytvoriť parfum, ktorý bol použitý na navoňanie detskej múmie, si ale myslí, že Kleopatra najskôr mala vlastnú výrobňu parfémov a svoju vôňu „na mieru“. „Myslím, že nikto s istotou nevie, čo používala,“ dodala Aftelová.

Kleopatra bola neobyčajne krásna egyptská kráľovná, pochádzala z grécko-egyptskej dynastie Ptolemaiovcov. Rímsky vodca Gaius Julius Caesar, ktorého očarila, ju urobil kráľovnou. Po Cézarovej smrti jej podľahol Marcus Antonius, Cézarov nástupca. Antonius kvôli Kleopatre opustil svoju ženu Octaviu a vyprovokoval boj o kontrolu nad Rímom s jej bratom Oktaviánom. Ten sa roku 31 pred naším letopočtom stretol s Antoniom a Kleopatrou v bitke a zvíťazil. Porazený Antonius sa zabil a Kleopatra tiež spáchala samovraždu, pravdepodobne sa nechala uštipnúť jedovatým hadom.

debata chyba