Vysoký krvný tlak v strednom veku je rizikom pre zdravie mozgu

Ľudia okolo 35. roku života by si mali sledovať krvný tlak, aby si udržali zdravý mozog v neskoršom veku. Uvádza sa to v štúdii publikovanej v magazíne Lancet Neurology.

27.08.2019 09:23
lekár, prevencia, tlak krvi Foto:
Ilustračné foto.
debata

Šancu uchovať si zdravý mozog majú ľudia podľa vedcov totiž práve od tohto veku do päťdesiatky.

V rámci štúdie sledovali 500 ľudí narodených v roku 1946, u ktorých dali do súvislosti vyšší krvný tlak v strednom veku s neskorším poškodením ciev a zmenšovaním mozgu. Vysoký krvný tlak v „kritickom období“ tridsiatky a štyridsiatky môže podľa expertov „urýchliť poškodzovanie“ moz­gu.

Vedci už pritom zvýšený krvný tlak v strednom veku dali do súvislosti s vyšším rizikom demencie aj v minulosti. Tentoraz však chceli viac porozumieť tomu, kedy a ako sa to deje. Počas štúdie účastníkom merali tlak a podrobili ich skenovaniu mozgu. Zvýšený krvný tlak medzi 36. a 43. rokom života pritom podľa ich zistení súvisí so zmenšovaním mozgu. Mozog každého človeka sa vekom mierne zmenšuje, avšak tento postup je výraznejší u pacientov s neurodegene­ratívnymi ochoreniami, ako je napríklad vaskulárna demencia. Zvýšený krvný tlak medzi 43. a 53. rokom zase dali do súvislosti s rozsiahlejším poškodzovaním ciev alebo „malými mŕtvicami“, keď ľudia dosiahli sedemdesiatku.

„Krvný tlak, aj počas tridsiatky, môže mať vplyv na zdravie mozgu o štyri desaťročia neskôr. Monitorovanie a intervencie s cieľom maximalizovať zdravie mozgu v neskoršom veku je potrebné zamerať prinajmenšom na skorý stredný vek,“ skonštatoval vedúci výskumu, klinický neurológ na londýnskom UCL Queen Square Institute of Neurology Jonathan Schott.

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #mozog #štúdia #výskum #krvný tlak