Robotika a laparoskopia budú udávať trendy v onkochirurgii

Aké sú najnovšie trendy v oblasti medicínskej operatívy a kam smerujú inovácie v robotike a laparoskopii? Aj na tieto otázky hľadali odpovede špičkoví chirurgovia z celej Európy počas medzinárodného kongresu v Bratislave.

15.10.2019 10:44
lapar Foto:
Ilustračné foto.
debata

V rámci podujatia sa zamerali najmä na oblasť laparoskopických či robotických operácií u takých výkonov, ako sú onkochirurgické operácie pečene a pankreasu.

Zatiaľ čo laparoskopické výkony ako odstránenie žlčníka alebo operácia prietrže sú samozrejmosťou a sú dostupné pre väčšinu pacientov, tzv. zložitejšie laparoskopické výkony konečníka, hrubého čreva, pečene a pankreasu sú stále pre našich pacientov dostupné len na niektorých pracoviskách.

„Stav vedeckého poznania a klinické dáta hovoria v prospech týchto miniinvazívnych výkonov. Pre pacienta prinášajú rýchlejšiu rekonvalescenciu pri porovnateľnej onkologickej radikalite a čo je asi najdôležitejšie, s menším počtom pooperačných komplikácií,“ hovorí prof. MUDr. Alexander Ferko, MD., PhD., z Chirurgickej kliniky a Transplantačného centra Jesseniovej lekárskej fakulty a Univerzitnej nemocnice v Martine.

Na Slovensku je laparoskopicky zoperovaných približne 20 % pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka, čo znamená, že väčšina podstupuje výkon klasicky otvorene. Vo svete je však trend presne opačný. Laparoskopicky sa operuje až 80 % prípadov. „Na Slovensku by sme na dobrých pracoviskách mali operovať laparoskopicky alebo roboticky viac ako 60 % pacientov a na špičkových pracoviskách viac ako 80 % pacientov,“ dodáva profesor Ferko.

Laparoskopická chirurgia je lacnejšia a prínosnejšia

Uznávaný profesor Amjad Parvaiz z Veľkej Británie, svetový líder v robotickej kolorektálnej chirurgii, vysvetlil, ako sa práve robotická chirurgia etabluje nielen v brušnej chirurgii, ale i v urológii a v gynekológii s cieľom prinášať lepšie výsledky liečby.

Profesor Bjorn Edwin z Osla prezentoval aktuálne novinky z oblasti chirurgie pečene. Po 30 rokoch je totiž na svete vedecký dôkaz o tom, že laparoskopická chirurgia pečene je prínosnejšia a naviac pre spoločnosť lacnejšia v porovnaní s otvorenými operáciami. Profesor Uwe Wittel z Nemecka priniesol najnovšie poznatky o laparoskopických výkonoch na pankrease a docent Ivanecz zo Slovinska prezradil technické detaily na samotných výkonoch na pečeni.

Slovenskí lekári pod vedením profesora Alexandra Ferka prezentovali výsledky testovania nového operačného postupu pre rakovinu konečníka, ktorý významne znižuje závažné pooperačné komplikácie a potrebu vývodu, čím zefektívňuje liečbu a následnú rekonvalescenciu.

Výhody mini-invazívnych operácii

Mini-invazívna chirurgia umožňuje liečiť viac pacientov, lepšie, bezpečnejšie a šetrnejšie. Lekári si vďaka modernej medicíne a technológii trúfnu operovať aj to, čo pred pár rokmi bolo ešte tabu. Najnovšie medicínske technológie menia charakter aj tak zložitých operačných výkonov, ako sú chirurgické zákroky v oblasti pankreasu, pečene a kolorektálnej oblasti.

Zatiaľ čo pred niekoľkými rokmi boli niektoré operačné výkony nepredstaviteľné, alebo pacientov po klasickej operácii čakal týždenný pobyt v nemocnici, rok rekonvalescencie, zdevastované svaly či veľká jazva, moderné systémy umožňujúce mini-zásahy do tela pacienta skracujú pobyt v nemocnici na niekoľko dní, rekonvalescenciu na pár týždňov a zanechávajú len zopár jazvičiek. Pri operáciách je menšia strata krvi a telo pacienta sa nepoškodzuje v takom rozsahu. Pacient navyše nemusí užívať vysoké dávky analgetík a môže sa rýchlejšie vrátiť do bežného života.

debata chyba
Viac na túto tému: #operácie #chirurgia #laparoskopia #trendy v medicíne