Uhlíková stopa astmy sa dá znížiť zmenou inhalátora

Množstvo ľudí s astmou môže znížiť svoju uhlíkovú stopu a pomôcť tak životnému prostrediu tým, že prejdú na "zelenšie" lieky.

01.11.2019 00:00
inhalátor, dýchanie, pľúca, astma Foto:
Vedci odhadujú, že nahradenie iba každého desiateho takéhoto inhalátora za šetrnejší k životnému prostrediu.
debata (1)

Takýto krok by mal podľa britských vedcov z Cambridge University porovnateľný ekologický dopad ako stať sa vegetariánom alebo nadšeným recyklovateľom. Niektoré inhalátory pre astmatikov totiž uvoľňujú skleníkové plyny, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie. Nie všetci pacienti však môžu urobiť takýto krok a nemali by sa preto cítiť previnilo. Informuje o tom britská BBC.

Iba v samotnej Veľkej Británii žije viac ako päť miliónov astmatikov. Vedci sa pritom vo výskume zamerali na rôzne inhalátory a ich dopad na životné prostredie. V roku 2017 predpísali podľa nich lekári v Anglicku 50 miliónov inhalátorov. Sedem z desiatich pritom malo sprejové dávkovače, ktoré obsahujú skleníkové plyny. Na vystreknutie lieku z inhalátora sa v nich používa plyn hydrofluóralkán.

Vedci odhadujú, že nahradenie iba každého desiateho takéhoto inhalátora za šetrnejší k životnému prostrediu, napríklad inhalátor so suchým práškom, by znížilo emisie o ekvivalent 58 kiloton emisií oxidu uhličitého (CO2). Toto množstvo podľa vedcov zodpovedá uhlíkovej stope, ktorú vytvorí 180-tisíc spiatočných ciest autom z Londýna do škótskeho Edinburghu. Na individuálnej úrovni môže výmena každého inhalátora so skleníkovými plynmi za inhalátor so suchým práškom ročne znížiť emisie o ekvivalent 150 až 400 kilogramov CO2. Podobne, ako uhlíkovú stopu znižuje vylúčenie mäsa z jedálnička.

Vedci aj lekári však zdôrazňujú, že ľudia, ktorí potrebujú používať inhalátory so skleníkovými plynmi, by v tom mali pokračovať a riadiť sa radami lekárov. Prechod na iný typ inhalátora môže byť pre niektorých astmatikov komplikovaný, pretože zahŕňa iné inhalačné techniky. Aj pre tých, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu prejsť na „zelenší“ inhalátor, je tu však možnosť byť ekologickejšími. Okrem iného tým, že budú používať správnu techniku, a po minutí obsahu inhalátora sa postarajú o jeho správnu likvidáciu, pretože v ňom ešte zostávajú skleníkové plyny. Jednou z možností je, napríklad, vrátiť použitý inhalátor do lekárne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #vedci #životné prostredie #výskum #Astma #uhlíková stopa #astmatici