V Brne podali prvú bunkovú génovú terapiu nádoru v strednej Európe

Tím odborníkov z Internej hematologickej a onkologickej kliniky Fakultnej nemocnice (FN) Brno a Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity (LF MU) v decembri po prvý raz podal chorému pacientovi bunkovú génovú onkologickú terapiu.

26.12.2019 08:53
Bunky Foto:
Génová terapia má potenciál uplatniť sa aj pri liečbe tých najzákernejších ochorení.
debata (1)

Je to vôbec prvý prípad podania takejto terapie v Českej republike i v strednej Európe. Pacient sa po terapii mohol pred Vianocami vrátiť domov.

Štyridsaťosem­ročnému pacientovi v júni tohto roku diagnostikovali mediastinálny veľkobunkový B lymfóm – onkologické ochorenie hrudných lymfatických uzlín. Muž začal s bežnou cytostatickou liečbou, no ani po niekoľkých cykloch chemoterapie sa jeho nádor nezmenšil. Nepomohla mu ani záchranná veľmi intenzívna chemoterapia a po dvoch líniách modifikovanej liečby sa nádor dokonca zväčšil a začal tlačiť na priedušky, pľúca a veľké cievy. V danej situácii sa pritom už nedala použiť ani intenzívna liečba ako transplantácia kostnej drene. Nádej v podobe novej metódy prišla v októbri. „Našťastie bola práve v tomto čase dokončená niekoľkomesačná fáza príprav modernej bunkovej terapie s pomocou CAR-T lymfocytov,“ poznamenal Jiří Mayer, prednosta Internej hematologickej a onkologickej kliniky, ktorá na terapii spolupracovala so Separačným strediskom a Transfúznym a tkanivovým oddelením FN Brno.

Pri zmienenej liečebnej metóde pacientovi najprv odoberú tieto špecifické biele krvinky, ktoré odošlú do výrobnej továrne firmy Kite Gilead v USA. Tam do nich vložia špecifickú genetickú informáciu, ktorá ich „naučí“ cielene rozoznávať a ničiť dané nádorové bunky. Výsledný liečivý prípravok modernej terapie je po prevoze uložený v zmrazenej podobe vo veľkokapacitných kontajneroch s tekutým dusíkom.

Pacientovi odobrali lymfocyty začiatkom novembra, pričom ho tiež vyšetrili pre posúdenie celkového zdravotného stavu a vylúčenia infekcie. Genetická modifikácia jeho T-lymfocytov bola úspešná a tieto bunky mu po šetrnej prípravnej chemoterapii podali na začiatku decembra. Po podaní nasledovalo obdobie intenzívneho pozorovania, ktoré sprevádzali len veľmi mierne nežiaduce účinky, a tie zdravotnícky tím na základe medzinárodných doporučení rýchlo zvládol. Pacientovi sa o pár dní uľavilo aj od ďalších príznakov vyvolaných jeho nádorom, a to najmä každodenných teplôt, kašľa a problémov s dýchaním. „Je to prvý pacient v Českej republike a jeden z prvých v strednej a východnej Európe, ktorému bol v rámci liečby mediastinálneho veľkobunkového B lymfómu podaný tento prípravok bunkovej génovej terapie,“ vysvetlil vedúci lekár programu CAR-T terapie na Internej hematologickej a onkologickej klinike FN Brno František Folber.

Cena jedného takéhoto prípravku modernej terapie sa pohybuje okolo 392-tisíc eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Pacient #génová terapia #hematológia