Začína sa ďalšia dekáda už na budúci mesiac alebo až v roku 2021?

Už dnes nás všetkých čaká príchod nového roku, pripijeme si s priateľmi, dáme si pohár sektu a navyše oslávime aj vstup do novej dekády. Alebo nie?

31.12.2019 08:56
2020, hodiny, sneh Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

V posledných rokoch sa viedli búrlivé debaty o tom, kedy sa vlastne dekáda začína a končí. Zatiaľčo pre niektorých sa začne nová dekáda už 1. januárom 2020, pre iných až rok neskôr a ďalší sú zmätení. Čo je teda správne?, pýta sa vo svojom článku denník The New York Times (NYT).

Aby sa čitatelia dozvedeli, či je správne uvítať novú dekádu už s nadchádzajúcim Novým rokom, alebo až v roku 2021, oslovil NYT niekoľko odborníkov.

Od zamestnancov amerického námorného observatória cez vydavateľa časopisu Farmers 'Almanac až po kurátorov zbierok astrofyziky. A tí všetci sa zhodli na jedinom. „Debata o tejto téme je dobrý spôsob, ako rozpútať obrovskú hádku,“ tvrdí astronóm Geoff Chester.

Nezhody ohľadom tejto otázky sa pritom pravidelne objavujú už veľmi dlho. V roku 1999 sa napríklad intenzívne hovorilo o tom, kedy vlastne začína nové tisícročie.

V epicentre sporu sa pritom ocitlo námorné observatórium, s ktorého časovými výpočtami pracujú vládne satelity či inteligentné telefóny.

Ich postoj bol taký, že nové milénium sa začína prvého januára 2001. Podľa Chestera preto, že observatórium pracuje pri meraní času s takzvaným modifikovaným juliánskym dátumom, čo je systém, ktorý používajú astronómovia a geodeti.

Že by touto odpoveďou bol spor rozriešený, sa však povedať nedá. Ďalším platným argumentom je ale to, že keď rímsky Dionysius Exiguus v roku 525 vytvoril kresťanský letopočet počítaný od údajného dátumu narodenia Ježiša Krista, bol pre neho prvým rokom nášho letopočtu rok jeden.

Pretože Dionysius ako rok Ježišovho narodenia stanovil rok jeden, je tu ročná medzera medzi rokom nula a rokom jeden. Plných desať rokov od roku jeden preto uplynie až v roku 10, a ďalšiu dekádu možno teda sláviť prvého januára roku 11.

„Toto je však jeden z okamihov, keď čísla neuspokoja každého,“ tvrdí Chester. A súhlasí s ním aj Mordecai-Mark Mac Low, kurátor zbierok astrofyziky v americkom Múzeu prírodnej histórie.

„Sú dva rôzne spôsoby, ako stanoviť dekádu,“ tvrdí. Po prvé je tu ako argument modifikovaný juliánsky dátum, ale ľudia podľa Mac Lowa pracujú „skôr s jazykom než s číslami“.

Druhý spôsob ako určiť dekádu je podľa bežného úzu. A príklad? Väčšina ľudí by vám povedala, že päťdesiate roky sa začali letopočtom 1950 a skončili v roku 1959.

„Ľudia chcú jednoduché odpovede. Ale odpoveď niekedy taká jednoduchá nie je,“ uzatvára Mac Low. „Neexistuje žiadna absolútne platná pravda,“ súhlasí Chester.

Áno, ak sa odvolávate na modifikovaný juliánsky dátum, potom sa 20. roky tohto tisícročia začínajú prvého januára 2021. To je však v rozpore s bežným používaním jazyka.

Podľa Emily Brewsterovej, editorky renomovaného slovníka Merriam-Webster, slovo dekáda v populárnej kultúre rozhodne nedefinuje vedecká konvencia. A práve preto dvadsiate roky sa začnú už prvého januára 2020 a skončia sa 31. decembra 2029.

„Je zaujímavé, že tu existuje táto svojvoľnosť. Je to nekonvenčné, ako jazyk sám,“ hovorí lingvistka. Ľudia každopádne už koniec dekády sláviť začali. „Môže okolo toho byť veľká polemika. Možno je to ale celé skôr veľká zábava,“ dodáva redaktor časopisu Farmers 'Almanac.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #oslavy #Nový rok #debata #nová dekáda