Znečistené prostredie prispieva k strate vlasov

Prvýkrát bolo vedecky dokázané, že znečistené ovzdušie má vplyv na vlasovú pokožkou, píše taliansky denník La Repubblica. Ako môže znečistené životné prostredie prispievať k vypadávaniu vlasov a ako sa tomu brániť?

07.03.2020 08:54
Starostlivosť o vlasy v zime by sa mala zamerať... Foto:
Starostlivosť o vlasy v zime by sa mala zamerať na hydratovanie a výživu.
debata

Ako huba, ktorá do seba vstrebáva všetko, čo je vo vzduchu, tak aj vlasová pokožka do seba vsakuje mikročastice z prachu, ťažkých kovov a výfukových plynov. Tie postupom času poškodzujú vlasové korienky a prispievajú k vypadávaniu vlasov. Potvrdila to štúdia Výskumného vedeckého centra v Južnej Kórei, jednej z krajín s mimoriadne veľkým znečistením ovzdušia.

Výskum ukázal, že pri vystavení buniek vlasovej pokožky znečisťujúcim časticiam, napríklad tých z výfukových plynov, klesá produkcia proteínov nevyhnutných pre rast vlasov, ako je beta-catenín.

Daždivé dni prispievajú k prenikaniu znečisťujúcich látok. „Substancie, ktoré sa usadzujú na vlasovej pokožke, spúšťajú mechanizmy zápalu a oxidačného stresu s príznakmi ako je podráždenie, potenie a tiež bolesť,“ uviedla Marcella Ribuffová z dermatologického inštitútu v Ríme.

Smog určite nie je jediným faktorom. Vlasy padajú aj tým, ktorí žijú v horách, kde je vzduch čistejší. Človeku v priemere denne vypadne desať až 50 vlasov, čo je prirodzené. Keď ich za deň vypadne viac ako 100, možno hovoriť o chorobe. Okrem genetiky má na vypadávanie vlasov vplyv stres, slnenie, drastické a nevyvážené odtučňovacie kúry a niektoré lieky, napríklad antidepresíva. Po asi šiestich mesiacoch vlasy znova narastú.

Iný prípad je androgenetická alopécia, ktorá postihuje asi 80 percent mužov a 50 percent žien. Ženy bývajú postihnuté najmä v období menopauzy, kedy klesá produkcia estrogénov a naopak rastie produkcia mužských pohlavných hormónov. Poslednou novinkou v liečbe alopécia je biostimulácia kyselinou hyalurónovou a aminokyselinami, ktorá pomáha pri ľahkých formách vypadávania vlasov. Ak je problém závažnejší, môže sa využiť regeneratívna biostimulácia vlasovej pokožky, kedy sa na postihnuté miesto prenesú malé časti kože z šije. Vo väčšine prípadov vlasy počas niekoľkých mesiacov znova narastú.

A ako chrániť vlasy proti účinkom smogu? „Je dôležité udržiavať vlasovú pokožku čistú. Umývať si často vlasy neutrálnym šampónom a podľa odporúčania lekára užívať antioxidanty,“ odporúča Marcella Ribuffová.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #životné prostredie #vypadávanie vlasov #vlasová pokožka