Ľudia môžu byť koronavírusom infikovaní aj niekoľko týždňov

Pacienti s novým koronavírusom môžu mať tento patogén v dýchacích cestách až 37 dní.

14.03.2020 08:20
čína koronavírus nemocnica kombinéza zdravotník... Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Podľa agentúry Bloomberg sa to píše v novej štúdii, z ktorej tak vyplýva, že ľudia môžu byť koronavírusom infikovaní aj niekoľko týždňov.

Ďalším dôkazom závažnosti tejto pandémie sú zistenia čínskych lekárov, podľa ktorých RNA vírus zostáva v dýchacích cestách 20 dní po infikovaní, píše sa v časopise Lancet.

Tieto závery výskumov môžu byť veľmi dôležité, pokiaľ ide o rozhodnutie izolovať pacienta a spôsob a dĺžku liečby nákazy koronavírusom," napísal v článku Fej Čou z Čínskej akadémie lekárskych vied spolu so svojimi spoluautormi.

V súčasnosti sa odporúča izolácia nakazených na 14 dní, aby sa takto zabránilo šíreniu koronavírusu. Nový výskum však naznačuje, že ľudia môžu byť infikovaní aj naďalej a nevedomky šíriť patogén aj po návrate z karantény. Podľa zistení čínskych vedcov sa to týka asi tretiny ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2.

Vedci pracujúci na tejto štúdii dospeli k týmto záverom na základe preštudovania lekárskych záznamov a laboratórnych správ o 191 pacientoch infikovaných koronavírusom a liečených v nemocniciach v čínskych mestách Ťin-jin-tchan a Wu-chan. V tejto vzorke bolo aj 54 osôb, ktoré chorobe COVID-19 podľahli.

Nový koronavírus sa na prelome rokov 2019–20 rozšíril z Číny postupne do 118 krajín sveta a nakazilo sa ním asi 125 000 ľudí.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #koronavírus #Covid-19