Prečo sezónna chrípka nepotopí ekonomiku tak ako Covid-19?

Prečo sa kvôli chrípke, na rozdiel od pandémie koronavírusu, spoločnosti neuzatvárajú? Otázku si položil americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

14.04.2020 21:21
covid8 Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Milióny Američanov každý rok dostanú chrípku a desiatky tisíc ich na ňu zomrie. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uvádza, že sa v poslednej sezóne nakazilo chrípkou 55 miliónov Američanov a viac ako 63 000 ich zomrelo. V porovnaní s tým sa podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa ochorenie Covid-19 vyvolané koronavírusom preukázalo v USA u takmer 600 tisíc ľudí, z ktorých zomrelo viac ako 24 tisíc. Čísla však nehovoria všetko, poznamenáva WSJ.

Pre začiatok, bilancia nakazených chrípkou udávaná CDC je odhadom všetkých nakazených, pričom údaje o infikovaných Covid-19 sa týkajú len skutočne diagnostikovaných pacientov. CDC niekedy v budúcnosti zverejní odhad celkového počtu ľudí s koronavírusom, nateraz však porovnávaním týchto údajov pri oboch ochoreniach sa „miešajú hrušky s jablkami“.

Covid-19 sa navyše od chrípky líši tým, ako rýchlo sa šíri, akú dlhú vyžaduje liečbu a aké ťažké je to ochorenie. Nákaza, na ktorú doteraz nie je liek, tiež kladie nezvyčajne veľké bremeno na zdravotnícky personál a nemocnice.

Namiesto jemných vĺn infikovaných ľudí, ktoré sa prelievajú naprieč celou krajinou v rozmedzí šiestich mesiacov, zavalila prílivová vlna Covid-19 za polovičný čas len hŕstku miest.

Koncentrácia rýchlo nahromadených ťažkých ochorení zasiahla postihnuté oblasti. Panuje pritom obava, že bez spoločenských obmedzení, ktoré sa zdajú byť v tejto chvíli jedinou účinnou metódou proti šíreniu nákazy, sa to isté bude opakovať aj na iných miestach.

Náčrt pandémie chrípky H1N1 z roku 2009 môže slúžiť ako ukazovateľ rozdielu v rýchlosti prenosu medzi chrípkou a koronavírusom. Ak porovnáme len laboratórne potvrdené prípady, vírusom H1N1 sa podľa CDC za prvých 102 dní nakazilo 43 677 ľudí, z ktorých 302 zomrelo. Za obdobie o 22 dní kratšie sa koronavírusom infikovalo deväťkrát toľko ľudí a chorobe ich podľahlo 42-krát viac.

Nielenže kvôli covid-19 prichádza do nemocníc viac pacientov ako je obvyklé, ale vyžadujú tiež dlhšiu liečbu. Priemerný čas hospitalizácie dospelého s chrípkou predstavuje 3,6 dňa. V nemocniciach v oblasti Seattlu, kde sa liečili prví pacienti, ktorí v USA na Covid-19 zomreli, strávili títo ľudia v nemocnici priemerne 12 dní, deväť dní na jednotkách intenzívnej starostlivosti a desať napojení na pľúcne ventilátory. Pre preživších boli tieto údaje 17 dní v nemocnici, 14 na JIS a 11 dní na ventilátore.

Mať nemocnicu plnú pacientov s vysoko nákazlivou chorobou tiež vyčerpáva zásoby ochranných pomôcok, čo vystavuje riziku zdravotníkov. V chrípkovej sezóne sa pritom podobná ochrana používa len výnimočne v niektorých izbách. Väčšina personálu má tiež určitú imunitu voči chrípke, či už prirodzenú, či nadobudnutú očkovaním. Proti Covid-19 však teraz očkovanie neexistuje.

Existuje však jedna vlastnosť, vďaka ktorej je koronavírus menej problematický ako chrípka. „Nemení sa a nemutuje takým tempom, ako to dokáže chrípka,“ povedala Allison Weinmannová, doktorka špecializujúca sa na infekčné choroby. To môže farmaceutickým spoločnostiam uľahčiť vývoj účinného očkovania, čo by z Covid-19 mohlo nakoniec urobiť rovnako všedné ochorenie, akým je sezónna chrípka, napísal denník The Wall Street Journal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #vírus #koronavírus #Covid-19