Zjedia Číňania skutočne čokoľvek?

Môj otec rád rozprával jeden vtip o kantonskej kuchyni, píše reportérka denníka South China Morning Post Jessica Noviová. Keď to má štyri nohy a nie je to stôl, zjeme to. Keď to lieta a nie je to lietadlo, zjeme to. A keď to pláva v oceáne a nie je to ponorka - tak to tiež zjeme.

04.06.2020 07:17
13-cina 3x Foto:
V súčasnosti svet konzumuje prevažne hovädzie, bravčové a kuracie mäso, ale tak to nebolo vždy. Pred nástupom priemyselného chovu v 20. storočí nebolo nezvyčajné hľadať zdroje proteínov mimo týchto troch možností.
debata (7)

Otecko bol čínsko-indonézskeho pôvodu a jeho dedko pochádzal z provincie Kuang-tung, kde sa kantonská kuchyňa zrodila. Pre neho to nebol ani tak vtip, ako dôvod na hrdosť. Pochádzal z miesta presláveného kulinárskou rozmanitosťou a chcel, aby jeho deti mali zmysel pre rovnako rozmanitú stravu.

Ja som, žiaľ, pre neho bola krajne nudný stravník. Keď som mala deväť rokov, pokúsil sa ma otec prinútiť, aby som zjedla kúsok surmovky, známej ako morská uhorka. Odmietla som a stal sa z toho súboj vôlí, po ktorom som utiekla od jedálenského stola v slzách a zamkla som sa v izbe. A otec mi povedal: „Nie si Číňanka, pretože Číňania zjedia všetko.“

Ale je to skutočne pravda? Keď prvé stopy nákazy koronavírusom viedli na trh so živými zvieratami v čínskom Wu-chane, vyhľadávanie frázy „prečo Číňania jedia všetko?“ na googli dosiahlo historické maximum. Čínska strava sa opäť dostala do ohniska pozornosti. Komentáre týkajúce sa čínskeho apetítu, ktorý ako keby nemal hraníc a zahŕňa čokoľvek od polievky z lastovičích hniezd až po psie a netopierie mäso, sa množia na sociálnych sieťach.

Prečo však tento stereotyp existuje? Je pravda, že čínska kuchyňa obsahuje zvieracie produkty, ktoré sa v inom kulinárskom priestore nevyskytujú. Ale väčšina z nich súvisí s históriou, geografiou a kultúrou. V súčasnosti svet konzumuje prevažne hovädzie, bravčové a kuracie mäso, ale tak to nebolo vždy. Pred nástupom priemyselného chovu v 20. storočí nebolo nezvyčajné hľadať zdroje proteínov mimo týchto troch možností.

Briti jedia konské mäso, Peruánci morčatá

V Británii bývala bežná konzumácia konského mäsa, ktoré prestalo byť obľúbené až v 30. rokoch 20. storočia, keď sa verejnosť k týmto zvieratám začala správať viac ako k spoločníkom. Tradičnou súčasťou jedla v peruánskych Andách sú zhruba 5¤000 rokov morčatá, ktoré aj dnes zostávajú bežným zdrojom bielkovín. Na juhu Spojených štátov mnoho Američanov vyrástlo na konzumácii aligátorieho mäsa.

Pred priemyselným chovom a globalizáciou jedli ľudia po celom svete akékoľvek dostupné rastliny a zvieratá, a Čína nebola výnimkou. Táto krajina sa teší jednej z najväčších biodiverzít na svete; rastie tu takmer desať percent všetkých rastlinných druhov a vyskytuje sa 14 percent zvieracích druhov. Takže jediný rozdiel medzi Čínou a zvyškom sveta je v tom, že mala väčší bufet, z ktorého si mohli vyberať.

Ďalším dôvodom je, že väčšina svetových náboženstiev má nejaké pravidlá týkajúce sa jedla. V islame platí halál, v judaizme kóšer, hinduisti nejedia hovädzie a niektorí budhisti sa zriekajú mäsa úplne. Ale v Číne sa 90 percent ľudí označuje za ateistov a spoločnosť ako celok nemá žiadne tabu zahŕňajúce to, čo sa má alebo nemá jesť.

Voľné žijúce zvieratá konzumuje len menšina Číňanov

V roku 1978 začala komunistická vláda liberalizovať čínsku ekonomiku a začala povoľovať súkromným spoločnostiam zakladanie fariem. Producenti hovädzieho, bravčového a hydiny rozšírili pôsobnosť a začali na chov odchytávať voľne žijúce zvieratá. Malí poľnohospodári začali na jedlo spracovávať také tvory, ako sú hady a korytnačky.

Vláda tieto farmy podporovala, pretože vnímala rozvíjajúci sa priemyselný chov voľne žijúcich zvierat ako spôsob, ako pomôcť nakŕmiť obyvateľov vidieckych oblastí. Až v posledných rokoch, keď Čína zbohatla, začala vláda brániť v konzumácii voľne žijúcich zvierat. Ale v tom čase už ich chov kvitol, zamestnával milióny ľudí a milióny ďalších živil.

Napriek tomu ale voľne žijúce zvieratá konzumuje len menšina Číňanov. Väčšina sa drží kurčiat, hovädzieho a bravčového, ktoré spoločne tvoria 90 percent všetkého chovu. V čínskej kuchyni je najobľúbenejším mäsom bravčové, ktoré predstavuje polovicu všetkých chovaných hospodárskych zvierat.

Prečo teda existuje taká celosvetová fascinácia okrajovými zvláštnosťami čínskej kuchyne? Francúzom chutia žabie stehienka a slimáky. A napriek tomu len zriedka počujete sťažnosti na ich bizarnú stravu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #jedlo #kuchyňa #koronavírus