Blikajúce nanokryštály môžu premeniť oxid uhličitý na palivo

Nezvyčajné vlastnosti miniatúrnych kryštálov oxidu titaničitého objavila vedkyňa Eliška Materna Mikmeková z Akadémie vied ČR. "Blikajúce" nanokryštály by podľa vedcov mohli v budúcnosti prispieť napríklad k lacnej výrobe metánu a ďalších palív.

26.08.2020 07:28
133005-76 Foto:
debata (6)

Vedkyňa v spolupráci s tímom z americkej Rutgers University pokračuje v ich skúmaní.

Oxid titaničitý (TiO2) býva v praxi využívaný veľmi často. Je súčasťou opaľovacích krémov, farieb, kozmetiky či lakov. Podľa Akadémie vied je ho ročne vyrobených viac ako desať miliónov ton.

Tím Teddyho Asefa z Rutgers University vyvinul extrémne malé kryštáliky TiO2, ktoré po ožiarení elektrónovým či svetelným zväzkom dovedú na dlhý čas zachytiť náboj – teda blikať ako svetlušky. Práve toto správanie prvýkrát objavila Materna Mikmeková.

Vedkyňa z brnianskeho Ústavu prístrojovej techniky povedala, že s Asefom spolupracuje sedem rokov. Vedec podľa jej slov vlani strávil približne mesiac v Česku a pracoval v skupine Mikroskopia a spektroskopia povrchov, ktorú vedkyňa vedie.

„Počas jeho stáže sme prvýkrát sledovali v mikroskope spoločne TiO2 nanokryštály, ktoré sa dlho nabíjali a vybíjali, čo sme doteraz u žiadneho materiálu nevideli. Tento materiál sme ďalej skúmali zhruba ďalší rok a spísali publikáciu, ktorá bola publikovaná v časopisech Angewandte Chemie a Chemical and Engineering News pred pár týždňami,“ povedala Materna Mikmeková. Vedci mienia, že kryštály by mohli slúžiť ako účinný fotokatalyzátor – materiál urýchľujúci fotolýzu, teda prirodzený rozklad niektorých látok pôsobením svetla.

„V publikácii sa prezentuje vysoká efektivita nanokryštálov TiO2 pri príprave metánu z CO2,“ podotkla vedkyňa s tým, že výroba paliva zo skleníkového plynu by mohla mať v budúcnosti pozitívny vplyv na šetrenie životného prostredia. „Veľmi sľubne vyzerá aj aplikácia v solárnych článkoch, kde by mohli tieto kryštály značne zvýšiť ich efektivitu,“ doplnila.

Podľa vedkyne sa tím snaží sledovať vplyv teploty a energie elektrónov a iónov na zachytenie náboja v nanokryštálov a neobvyklé správanie popísať. Výskum však sťažuje koronakriza a uzavretie Rutgers University a tamojších laboratórií.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #metán #palivo #nanokryštály