Remdesivir nemá vplyv na prežitie pacientov s koronavírusom

Klinické testy v rámci programov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tvrdia, že podávanie látky remdesivir nemá žiadny alebo len malý vplyv na dĺžku hospitalizácie a na šancu na prežitie pacientov s chorobou COVID-19.

16.10.2020 10:33
koronavirus Foto:
debata (10)

K obdobným záverom štúdie WHO dospela aj u látok hydroxychlorochín, lopinavir a interferón beta. Na štúdiu upozornil denník Financial Times. Podľa výrobcu remdesiviru, americkej spoločnosti Gilead, nie sú dáta z klinických testov WHO v súlade s predchádzajúcimi údajmi.

„Štúdia, ktorá sa uskutočnila v 30 krajinách, sa zamerala na vplyv podávania liekov na celkovú úmrtnosť pacientov, na nutnosť zavedenia pľúcnej ventilácie a na dĺžku hospitalizácie pacientov,“ uviedla WHO. Štúdia obsahujúca výsledky testov bude publikovaná v špecializovanom časopise a v súčasnosti je vo fáze revízie.

Šesťmesačné klinické testy tímov Svetovej zdravotníckej organizácie v tridsiatich krajinách sveta zahrnuli približne 11 000 pacientov.

Americká spoločnosť Gilead, ktorá remdesivir vyrába, nechcela štúdiu komentovať. Uviedla ale, že jej výsledky nie sú v súlade s údajmi z predchádzajúcich štúdií, ktoré naopak prínos lieku potvrdili. Gilead minulý týždeň zverejnil štúdiu, podľa ktorej remdesivir urýchlil úspešnú liečbu pacientov s chorobou COVID-19 a znížil ich úmrtnosť. Štúdia bola vydaná v časopise The New England Journal of Medicine.

Látka remdesivir, ktorú vyvinul tím pod vedením českého vedca Tomáša Tehliarova, pôvodne mala slúžiť pre liečbu nakazených ebolou v Kongu. Liek je však od marca nasadzovaný aj pri liečbe pacientov s COVID-19.

Podľa vedúceho lekára Kliniky anestézie, resuscitácie a intenzívnej medicíny Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Martina Balíka remdesivir v súčasnosti najviac pomáha hospitalizovaným s ľahším priebehom COVID-19, aby sa ich stav nezhoršil.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #výskum #WHO #testy #koronavírus #Covid-19