Keď vás COVID-19 pripraví o čuch, trénujte mozog

Jedným z najbežnejších symptómov COVID-19 je okrem bežnej horúčky, suchého kašľa a únavy tiež anosmia - náhla strata schopnosti vnímať čuchové vnemy.

15.11.2020 09:00
covid-cuch Foto:
debata (7)

V niektorých prípadoch môže tento symptóm pretrvávať niekoľko mesiacov. A čím dlhšie trvá, tým väčšou psychologickou záťažou sa stáva. Preto lekári odporúčajú „čuchový tréning“, aby sa pacientom vrátil tento zmysel rýchlejšie.

Štúdie uvádzajú, že strata čuchu je takzvaným patognomonickým symptómom, čo znamená, že je typický alebo charakteristický pre určitú chorobu – v tomto prípade COVID-19.

„Až doteraz nebol známy žiadny iný vírus, ktorý by mal tento dopad na činnosť čuchu,“ povedal Hirac Gurden z Francúzskeho národného strediska pre vedecký výskum denníku Les Echos. „Ak niekto chytí chrípku, môže u neho anosmia v zriedkavých prípadoch pretrvávať dlhodobo, ale nikdy sa neobjaví z ničoho nič,“ dodal.

Čuch stratia štyria z piatich

Podľa dostupných údajov vo Francúzsku a v Belgicku trpia ťažkosťami s čuchom štyria z piatich nakazených koronavírusom. Ešte vyššie je toto číslo v Spojených štátoch – 86 percent. Sedemdesiat percent pacientov s covidom-19 sa zo straty čuchu zotavilo počas mesiaca po nákaze, ale prinajmenšom osem percent pacientov, ktorí prišli o čuch počas prvej vlny infekcie, ho stále ešte nenadobudlo späť a objavujú sa obavy, že by ich strata čuchu mohla byť trvalá.

Presná príčina anosmie je stále predmetom štúdií, avšak neurológovia na lekárskej fakulte Harvardovej univerzity zistili, že čuchové bunky v hornej časti nosovej dutiny sú obzvlášť náchylné k nákaze koronavírusom.

Aj keď sa anosmia nezdá byť takou hendikepujúcou ako niektoré ďalšie symptómy ochorenia, môže spôsobiť psychické problémy, stratu chuti do jedla a ubúdanie na váhe. Nedávne štúdie spojili stratu čuchu „s depresívnou náladou a úzkosťou“ v oveľa vyššej miere ako ostatné symptómy, ktoré chorobu sprevádzajú.

Naše zmysly sú ako mosty, ktoré nás spájajú so svetom

Leo Newhouse z nemocnice Beth Israel napísal do odborného časopisu Harvard Health Publishing: „Naše zmysly – čuch, zrak, sluch, chuť a hmat – sú mosty, ktoré nás spájajú so svetom, v ktorom žijeme, s životom samotným. Vyraďte z prevádzky dva z týchto piatich mostov a 40 percent nášho zmyslového vnímania bude preč. Zmysly dodávajú bohatosť a textúru každodennému životu. Sú spletito prepojené s našimi emóciami.“

Na liečbu anosmie zatiaľ neexistuje žiadna špecifická liečba ani lieky. Ale je možné vytrénovať mozog pacientov, aby urýchlil zotavenie zo straty čuchu. Už pred pandémiou niektorí vedci uvádzali, že pacienti trpiaci anosmiou môžu trénovať schopnosť cítiť vône a pachy každodenného života.

„Ak je niekto zvyknutý piť ráno kávu, potom by si mal natrénovať, že ju cíti tým, že sa na ňu bude pozerať, sústredí sa na ňu a zhlboka sa nadýchne,“ povedal Jérôme Lechien denníku Les Echos.

Tréning „čuchu“

Asociácia Anosmie.org ponúka zadarmo reedukačný postup, ktorý vytvoril nemecký profesor Thommas Hummel, ktorý je hlavným bádateľom na tomto poli. Tréning pozostáva z dvoch denných sedení po dobu 12 týždňov, počas ktorých sa pacient snaží spoznať štyri až šesť vôní rôznych esenciálnych olejov, ako je napríklad citrónová tráva, klinček, eukalyptus alebo mäta.

Podľa pokynov je dôležité, aby bol pacient počas cvičenia uvoľnený a nechal vôňu, aby sa mu sama vybavila, namiesto aby sa do toho nútil. „Náš psychický stav má na čuchové vnímanie veľký vplyv,“ uvádza sa v pokynoch.

„Privoňať si dvakrát denne k piatim vôňam – raz po prebudení a raz pred spaním – mi prestalo pripadať ako tréning a stal sa z toho skôr rituál,“ napísala Leslie Jamisonová do časopisu Vogue po tom, čo stratila čuch kvôli COVIDu-19.

Aby celý proces urýchlili, mali by tiež pacienti jesť veľa ovocia a zeleniny. Oboje obsahuje antioxidanty a vitamín B pomáhajúci k zotaveniu nervovej sústavy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #symptómy #koronavírus #Covid-19 #strata čuchu #anosmia