COVID-19: Od vzniku pandémie po vakcínu

Hlavné míľniky šírenia nového koronavírusu, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.

19.12.2020 13:34
vakcína, očkovanie, injekcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

1. decembra 2019 – V čínskom meste Wu-chan v centrálnej provincii Chu-pej sa podľa neskoršieho prieskumu objavil prvý prípad nákazy človeka novou formou koronavírusu. Niektoré údaje ale ukazujú na to, že vírus koloval medzi ľuďmi už predtým.

11. januára 2020 – Čína informovala o prvom úmrtí spojenom s novým ochorením.

2. februára – Filipíny oznámili prvé úmrtie v dôsledku nového koronavírusu mimo Čínu.

15. februára – Francúzsko ako prvá európska krajina ohlásilo prvý prípad úmrtia v súvislosti s chorobou COVID-19.

6. marca – Počet nakazených chorobou COVID-19 prekonal podľa univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) 100 000, počet mŕtvych sa dostal na 3400.

26. marca – Spojené štáty sa stali krajinou s najvyšším počtom nakazených na svete, od 11. apríla drží krajina prvenstvo aj v celosvetovom počte zomretých.

27. marca – Nákazu koronavírusom oznámil britský premiér Boris Johnson, kvôli ťažkému priebehu ochorenia skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti.

2. apríla – Počet nakazených prekonal hranicu 1 000 000. Zomrelo viac ako 50 000 ľudí.

10. apríla – Počet zomretých prekonal 100 000.

30. apríla – Ruský premiér Michail Mišustin oznámil, že se nakazil koronavírusom.

20. mája – Na svete bolo potvrdených viac ako päť miliónov prípadov nákazy.

28. júna – Celosvetovo sa koronavírusom nakazilo už viac ako desať miliónov ľudí, počet mŕtvych sa priblížil k pol miliónu.

11. augusta – Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo prvú očkovaciu látku na svete proti chorobe COVID-19. Vakcína Sputnik V dosahuje podľa ruských úradov 92 % účinnosť a krajina s ňou začala očkovať svoje obyvateľstvo 30. novembra.

28. september – Celosvetový počet mŕtvych prekonal hranicu jedného milióna.

2. októbra – Americký prezident Donald Trump oznámil, že mal pozitívny test na koronavírus, nakazila sa aj jeho manželka. Prezident potom niekoľko dní strávil v nemocnici.

8. novembra – Koronavírusom sa celosvetovo nakazilo viac ako 50 miliónov ľudí. Spojené štáty ako prvý štát na svete prekonali hranicu desať miliónov nakazených.

16. novembra – Americká spoločnosť Moderna oznámila, že jej vakcína proti covidu má účinnosť 95 percent. O výsledkoch klinickej štúdie informovala týžden po americkej firme Pfizer, ktorej očkovacia látka vyvíjaná v spolupráci s nemeckou firmou BionTech má podľa testov účinnosť až 95 percent.

2. decembra – Británia ako prvá krajina na svete schválila použitie vakcíny proti COVID-19 od Pfizeru a BioNTechu. Hromadné očkovanie začalo 8. decembra.

14. decembra – Vakcínou od firiem Pfizer a BioNtech sa začalo očkovať aj v Spojených štátoch. Očkovanie začalo tri dni potom, ako mu dal zelenú americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

17. decembra – Predsedkyňa Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že očkovanie v krajinách Európskej únie začne 27. decembra. Európska agentúra pre liečivé prípravky (EMA) chce podmienečné povolenie pre vakcínu od firiem Pfizer a BioNTech vydať v pondelok 21. decembra.

19. decembra – Švajčiarsky regulačný orgán Swissmedic uviedol, že ako prvý na svetě urobil plnohodnotný súhlas s použitím vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech. V krajine tak môže začať očkovanie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19 #chronológia