Odborníci: Zmutovaný vírus sa ľahšie prenáša na deti

Mutácia na novom kmeni koronavírusu, ktorý sa šíri rýchlo Britániou, prispievajú k prenosu vírusu medzi deťmi rovnako intenzívne, ako to bolo dosiaľ medzi dospelými.

22.12.2020 07:12
koronavirus Foto:
debata (30)

Oznámili to britskí vedci, ktorých citovala agentúra Reuters. Členovia vládnej poradnej skupiny pre nové a nastupujúce respiračné vírusové hrozby (NERVTAG), ktorí sa zaoberajú novým variantom vírusu oznámili, že sa táto forma stáva rýchlo hlavným kmeňom šíreným na juhu Británie a čoskoro bude v celej krajine.

„Veríme, že sa táto forma šíri ľahšie ako ostatné formy vírusu, ktoré sa v Británii vyskytujú,“ povedal šéf NERVTAG a profesor nových infekčných chorôb Peter Horby. Jeho kolega z tohto poradného orgánu, epidemiológ Neil Ferguson dodal, že sa novou formou môžu ľahko nakaziť deti. „Neurčili sme žiadnu príčinnú súvislosť, ale uvádzame to zo získaných údajov,“ dodal Ferguson.

Informácia o šírení zmutovanej formy vírusu SARS-CoV-2, ktorá sa podľa vedcov šíri ľahšie ako pôvodná, vyvolali obavy v ostatných krajinách. Až štyri desiatky ich uzatvorili pre Britov svoje hranice a Británie zas sprísnila koronavírusové opatrenia.

Ďalšia členka NERVTAG, virologička Wendy Barclayová povedala, že zmeny na zmutovanom víruse uľahčujú jeho vstup do ľudských buniek, čo znamená, „že deti sú ohrozené rovnako ako dospelí“. „Nakazí sa väčšie množstvo detí,“ dodala Barclayová.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #vírus #pandémia #mutácia #koronavírus #Covid-19