Rúško či respirátor? Symbolom sa stala tvárová maska

Pandémia koronavírusu ovplyvňuje naše životy už rok. Ak existuje nejaký symbol dnešnej doby, potom je to rúško alebo respirátor.

09.02.2021 09:00
respirátor, FFP2 Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Ochráni nás pred ochorením COVID-19 obyčajné rúško alebo je lepší respirátor? Potom, ako sa aj na Slovensku objavila britská a juhoafrická mutácia vírusu, odporúča vláda ľuďom nosiť respirátory na frekventovaných miestach. "Ak sa respirátor nosí správne a dobre prilieha na tvár, je účinný na 98 percent,“ konštatoval minister zdravotníctva Marek Krajčí a dodal, že rúško už nemusí byť dostatočnou ochranou pred britskou mutáciou nového koronavírusu.

"Základnou funkciou rúška alebo respirátora je zabrániť tomu, aby sme vdýchli nebezpečné chemikálie, plyny, alergény a, samozrejme, infekčné častice. Pri ochrane pred koronavírusom chránia rúška tak, že vírus, ktorý je v aerosóle, sa zachytí na povrchu, vysuší a neprenikne do dýchacích ciest. Rúško chráni jednak toho, kto ho nosí, a naopak, chráni aj okolie,“ hovorí docentka Tatiana Betáková z Biomedicínskeho centra SAV a Prírodovedeckej fakulty UK.

"Účinnosť rúška závisí od materiálu, spôsobu nosenia, strihu, ako dobre tesní na tvári. Z rúška sa stal módny doplnok a mnohé ani zďaleka nespĺňajú ochrannú funkciu. Sú popri nose príliš vykrojené, tam vzniká voľný priestor, cez ktorý môže infekčný materiál bez zábran prenikať do dýchacích ciest.

Mnohé rúška často padajú, sú vyrobené z nevhodného materiálu. Šatky a šály neplnia svoju funkciu a takýto človek vôbec nie je chránený,“ približuje možné problémy s rúškom docentka Betáková.

Na druhej strane respirátory sú vyrobené tak, aby špecificky zachytávali chemikálie, plyny, peľ, infekčné častice. "Existuje veľké množstvo respirátorov, ale iba respirátory FFP2 a FFP3 sú schopné zachytiť infekčné častice vírusu. FFP2 a FFP3 odkazujú na kvalitu filtra. FFP3 je kvalitnejší a aj účinnejší ako FFP2. Účinnosť FFP3 je viac ako 90 percent. Rúška majú nižšiu efektivitu, avšak závisí to od kvality a materiálu rúška,“ vysvetľuje docentka Tatiana Betáková.

Ako uviedla, respirátor by sme rozhodne mali nosiť v uzatvorených priestoroch, teda v obchodoch, mestskej doprave, nemocnici, obchode a všade tam, kde sa vyskytuje a stretáva viac ľudí. "Rúško stačí na prechádzke v prírode, kde sme sami a iba sa náhodne obchádzame s inými ľuďmi.“

Rúško (látkové, jednorazové) je naďalej efektívnou ochranou, ak sa používa správne. Treba mať zakryté ústa aj nosové dierky, nie mať rúško pod bradou alebo pod nosom. Potrebné je vymieňať ho, keď je navlhnuté alebo znečistené a manipulovať s ním prostredníctvom gumičiek. Rúško nemá cez ústa a nos voľne visieť, má priliehať k pokožke, aby vzduch neunikal po bokoch mimo bariéry rúška.

FFP masky bez výdychového ventilu sú dokonalejšie v tom, že poskytujú filtráciu vdychovaného aj vydychovaného vzduchu. Používajú ich najmä profesionálne skupiny, ktoré prichádzajú do priameho, úzkeho a opakovaného kontaktu s chorými infekčnými osobami. Tieto masky majú však filtračnú životnosť a mali by sa po niekoľkých hodinách vymeniť.

Mimoriadne dôležité je dodržiavať i ostatné zásady: dostatočný sociálny odstup, umývanie a dezinfekcia rúk a rešpektovanie platných protiepidemických opatrení.

Použitie FFP respirátorov odporúča v situáciách s vyšším rizikom infekcie, teda ak sa človek ocitá v spoločnosti väčšieho počtu ľudí dlhší čas v uzavretom priestore, aj Úrad verejného zdravotníctva.

"Ako príklad možno uviesť dlhšiu cestu taxíkom či hromadnou dopravou alebo návštevu rušných predajní či služieb so zvýšeným pohybom osôb. Zdôrazňujeme, že ak má respirátor výdychový ventil, musí byť naviac prekrytý chirurgickým rúškom,“ prízvukuje hovorkyňa úradu Daša Račková.

"Osobám, ktoré z povahy svojej práce prichádzajú do kontaktu s inými ľuďmi často aj počas pandémie, odporúčame častú výmenu rúšok, respektíve prekrytie tváre takými pomôckami, ktoré umožnia dlhodobejšie použitie bez nutnosti výmeny rúška, teda FFP respirátory,“ dodala Račková. Docentka Betáková upozorňuje, že žiadny ochranný prostriedok, ak sa nenosí správne, nemôže byť účinný. A to sa týka tak rúšok, ako aj respirátorov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vírus #koronavírus #Covid-19 #respirátor #ako používať respirátor