Kedy použiť respirátor a kedy stačí rúško? Veľké porovnanie

Ochráni viac rúško alebo respirátor? Nosiť jednorazové alebo látkové rúško? Stačí FFP2 respirátor či radšej FFP? Prinášame vám veľký prehľad.

11.02.2021 06:00
respirátor, FFP2 Foto:
Respirátor je tesne priliehajúca maska, ktorá utesňuje priestor okolo nosa a úst.
debata (16)

Rúško

Chráni okolie pred vírusom. Zadržiava pomocou filtračnej vrstvy vykašľané alebo kýchnuté infekčné „mikrokvapôčky“, aby sa neprenášali ďalej do okolia. Jeho výhodou je nízka cena, prípadne nie je problém si ho vyrobiť.

Rúško chráni najmä okolie pred chorým človekom. Filtračná vrstva zachytáva aj škodliviny bežne vdychované z okolia, čím výrazne obmedzí množstvo, ktoré vdýchneme do dýchacích ciest. Ich častým problémom je, že na tvári dobre netesnia a vzduch sa z okolia ľahko dostane cez vzniknuté medzery priamo do dýchacích ciest. Preto treba dbať na čím lepšie utesnenie a hygienu rúška.

Rúško z nanovlákien

Rúška z nanovlákien sú vyrobené z vlákien a polymérov. Rúška s nanovláknami vytvárajú mechanickú membránu, zadržujú aj tie najmenšie častice a zároveň sa v nich dobre dýcha. Chránia nielen okolie pred šírením kvapôčok, ale tiež svojho nositeľa, pretože majú husto pretkané vlákna. Majú účinnosť záchytu 84 až 99 %. Vhodné je pre alergikov. Rúško z nanotextílie sa môže používať opakovane. Stačí ho vyprať a vysušiť horúcim vzduchom do 60 °C.

Fakty o tvárovom rúšku z látky

  • Ideálnym materiálom na výrobu tvárového rúška je bavlna alebo husto tkaná látka.
  • Čas nosenia je 1 až 2 hodiny, ak ideme medzi ľudí na dlhší čas, je potrebné si rúško obmieňať.

S dlhšou dobou nosenia sa účinnosť tvárového rúška znižuje.

  • Tvárové rúško z látky je po použití potrebné vyprať v práčke na 60 °C s bežne dostupnými pracími prostriedkami, prípadne ho vyvariť v horúcej vode (100 °C) po dobu 5 minút.
  • Po usušení ho treba vyžehliť z oboch strán suchým teplom.
  • Pri žehlení nie je vhodné používať paru.
  • Tvárového rúška sa počas nosenia nedotýkame. Manipulujeme s ním prostredníctvom gumičiek alebo šnúrok.

Kedy nosiť rúško?

Pri ochorení. Ak ste zdravý, rúško slúži ako prevencia pred možným ochorením. Ak ste v kontakte s podozrivou osobou na infekciu COVID-19, pri používaní tvárového rúška je dôležité umývať si ruky mydlom a vodou alebo dezinfikovať alkoholovým dezinfekčným prostriedkom.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Ako správne používať tvárové rúško

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
žena, rúško, ochrana Ilustračné foto.
  • Pred použitím rúška je potrebné očistiť si ruky dezinfekčným prostriedkom alebo vodou a mydlom.
  • Rúško nasadiť na tvár tak, aby zakrývalo ústa a nos. Dbať na to, aby medzi rúškom a tvárou neboli medzery.
  • Nedotýkať sa rúška počas používania. Ak ste sa ho dotkli, je potrebné si vydezinfikovať alebo umyť ruky.
  • Rúško treba vymieňať za nové, ak je poškodené, vlhké alebo špinavé. Jednorazové rúška nie sú určené na opätovné používanie.

Odstránenie rúška

  • Tvárové rúško sa odstraňuje tak, že sa chytí v zadnej časti (odviažu sa šnúrky, alebo sa uchopia gumičky, ktoré fixujú rúško za ušami).
  • Tvárové rúško neodstraňujeme tak, že ho chytíme na prednej strane.
  • Použité rúško vyhodíme do nádoby, ktorá je uzavretá.
  • Po jeho odstránení si treba umyť ruky mydlom a vodou alebo vydezinfikovať alkoholovým dezinfekčným prostriedkom.

Zdroj: who

Respirátor

Foto: SHUTTERSTOCK
Girl with protective mask, Covid-19, coronavirus, personal protection. 3d render. Human anatomy. How to protect yourself from viruses. Protection devices. FFP1, FFP2, FFP3. SARS-CoV-2

Respirátor je tesne priliehajúca maska, ktorá utesňuje priestor okolo nosa a úst. Chráni zdravého človeka proti vírusom (aj škodlivinami) z okolia. Filtruje vzduch, ktorý vdychujeme a účinne zachytáva škodlivé látky (prach, dym, aerosól), aby sa nedostali do nášho dýchacieho systému.

Respirátory podliehajú prísnym normám a majú stanovenú aj účinnosť ochrany. Podľa toho ich rozdeľujeme do tried ochrany, označenú ako Face Filter Protection (FFP). V závislosti od nej získavame prislúchajúcu ochranu (FFP1 má najnižšiu ochranu, FFP3 najvyššiu). Pri kúpe respirátora treba skontrolovať, či má okrem značky a názvu uvedenú aj normu a filtračnú triedu buď priamo na respirátore, alebo na obale a certifikačnú značku CE.

Mal by mať aj označenie, či je na jednorazové použitie (NR), na viacnásobné použitie R alebo D – respirátory spĺňajú požiadavky na odolnosť voči zaneseniu výdychového ventilu.

Predávajú sa podľa tried: podľa európskej normy EN 149 s označením FFP1, FFP2, FFP3 alebo podľa americkej normy NIOSHO s označením N95, N99, N100.

Respirátor FFP1 chráni pred netoxickými väčšími pevnými časticami (prach a peľ). Respirátory FFP1 odfiltrujú minimálne 80 % častíc priemernej veľkosti 0,6 μm (mikrometer).

Respirátor FFP2 je odporúčaný ako ochrana pred koronavírusom. Zachytáva 94 % častíc priemernej veľkosti 0,6 μm. Respirátory FFP2 bez výdychového ventilu sú vhodné do obchodu či mestskej hromadnej dopravy alebo do práce. Ekvivalentom sú respirátory s označením KN 95 (čínska norma) alebo N95 (americká norma).

Respirátor FFP3 zachytí minimálne 99 % častíc priemernej veľkosti 0,6 μm. Odporúčané sú pre zdravotníckych pracovníkov. Rovnocenné sú aj respirátory KN 100 (Čína) alebo N100 (USA).

Porovnanie respirátorov podľa filtračnej kapacity

Ide o odstránenie x % všetkých častíc, ktoré majú priemer viac ako 0,3 mikrónu

FFP1 a P1 – najmenej 80 %. Chráni proti nízkej úrovni koncentrácie jemného prachu a aerosólu na olejovom alebo vodnom základe, ktorá je zvyčajná pri brúsení, leštení, vŕtaní a rezaní.

FFP2 a P2 – najmenej 94 %. Chráni proti strednej koncentrácii jemného prachu a aerosólu na olejovom alebo vodnom základe, ktorá sa vyskytuje pri sadrovaní, cementovaní, brúsení a práci s drevom.

N95 – najmenej 95 %.

FFP3 a N99 – najmenej 99 %. Chráni proti vyššej koncentrácii jemného prachu a aerosólu, ktorá sa vyskytuje pri práci s nebezpečnými práškami vo farmaceutickom priemysle alebo s biologickými vláknami.

P3 – najmenej 99,95 %.

N100 – najmenej 99,97 %.

Ako správne používať respirátory

  • Pri výbere respirátora je dôležité zvoliť správnu veľkosť. Väčšinou môžete vyberať z veľkostí S, M a L.
  • Nepoužívajte ho dlhšie ako dve hodiny. Po dvoch hodinách si ho zložte a dajte si aspoň desaťminútovú prestávku.
  • Pred nasadením respirátora si poriadne umyte ruky. Nasaďte si ho na nos a ústa a vytvarujte tak, aby dobre priliehal k nosu a tvári. Muži by mali byť hladko oholení, pretože inak respirátor dobre netesní.
  • Skontrolujte správne nasadenie respirátora a to tak, že zakryjete jeho prednú časť oboma rukami. Prudko vdýchnite (respirátor s ventilom) alebo prudko vydýchnite (respirátor bez ventilu). Ak vzduch niekde uniká, upravte svorku okolo nosa alebo pásky na stranách hlavy.
  • Počas nosenia sa respirátora nedotýkajte a ak sa vám to náhodou stane, umyte si ruky mydlom alebo vydezinfikujte antibakteriál­nym gélom.
  • Ak si ho chcete zložiť, snímajte ho odzadu.
  • Jednorazový respirátor vyhoďte a opäť si poriadne umyte ruky.

Ochranný štít

Foto: SHUTTERSTOCK
human man woman face shield03

Ochranný štít tváre nie je možné považovať za dostatočné prekrytie horných dýchacích ciest. Primárne je určený pre ochranu očí. Aj osoby používajúce štít nosia na ochranu dýchacích ciest rúško. Typ redukovaného štítu nechráni ani oči.

Ochrana dýchacích ciest takýmto štítom pred kvapôčkovou nákazou a aerosólom je len čiastočná, pretože nie je možné utesniť okraje. Bočnými priestormi môže dôjsť k úniku respiračných kvapôčok a aerosólu z vydychovaného vzduchu osoby, ktorá ho nosí a tiež k vniknutiu aerosólu z okolitého vzduchu pod štít a jeho následnému vdýchnutiu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vírus #koronavírus #Covid-19 #respirátor #ako používať respirátor