Revolučná monitorovacia kožná náplasť je na svete!

Vedcom sa podarilo vyvinúť novú kožnú náplasť, ktorá zmonitoruje, či vaše telo funguje spoľahlivo. Tenká, elastická náplasť sa nosí na šiji a odsleduje vám tep, krvný tlak, hladinu cukru v krvi.

16.02.2021 13:39
debata
Foto: nature.com
cip

Časopis Nature Biomedical Engineeringv naj­novšom vydaní informoval, že technológia dokonca monitoruje hladinu alkoholu, kofeínu či laktátu v krvi.

„Tento typ náplasti by veľmi pomohol chronicky chorým ľuďom, ktorí by si pravidelne sledovali svoj zdravotný stav,“ hovorí autor štúdie Lu Yin, študent nanoinžinierstva na Kalifornskej univerzite v San Diegu. "Rovnako by mohol slúžiť ako skvelý nástroj na monitorovanie pacienta na diaľku, najmä v čase pandémie choroby Covid-19, keď sa ľudia snažia vyhýbať osobným návštevám v nemocnici. Okrem sledovania chronických ochorení ako je cukrovka, vysoký krvný tlak či počiatok sepsy, náplasť môže pomôcť identifikovať ľudí , ktorým hrozí ťažký priebeh choroby Covid-19.

Nositeľné zariadenia sa často vyvíjajú s cieľom sledovať zdravotný stav osôb mimo nemocníc, ale nová technológia môže nájsť využitie aj v nich. Napríklad novorodenci na jednotkách intenzívnej starostlivosti by mohli byť komplexne monitorovaní pomocou náplasti bez potreby hadičiek a katétrov.

„Novinkou je, že sme použili úplne odlišné senzory a spojili ich na jednej malej platforme s veľkosťou známky,“ konštatuje spoluautor výskumu, profesor Joseph Wang. „S týmto jediným zariadením sme schopní získať veľmi veľa informácií a to neinvazívnou cestou – bez toho, aby sa narušila bežná denná aktivita nositeľa náplasti.“

V strede zariadenia je senzor na meranie krvného tlaku, teda pár malých ultrazvukových snímačov. Snímače odrážajú ultrazvukové vlny od artérie a merajú odrazené vlny, aby vypočítali krvný tlak.

Dve sieťotlačové elektródy fungujú ako chemické senzory. Jedna z nich používa liek pilokarpín na vyvolanie potenia, čo umožňuje zmerať hladinu laktátu, kofeínu a alkoholu v pote na koži pod náplasťou. Ďalší elektródový senzor využíva menší elektrický šok na vylúčenie tkanivového moku, čím sa meria hladina glukózy. Aby sa zabránilo interferencii medzi signálmi z rôznych senzorov, vedci si pomohli pevnými gélovými bariérami.

Výskumníci sa snažia v súčasnosti zmenšiť elektroniku na kožnej náplasti tak, aby sa dali odsledovať biomarkery spojené s ešte väčším množstvom rozmanitých chorôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #štúdia #vedci #náplasť #monitoring