Prieskum: USA prejdú podľa tretiny Američanov na bezmäsitú stravu do roku 2039

Stane sa typická "západná" strava bezmäsitou už v nasledujúcich dvoch desaťročiach?

19.03.2021 16:00
vegan Foto:
debata

Jeden z troch Američanov sa domnieva, že všetci ľudia budú jesť v budúcnosti bezmäsitú stravu a táto budúcnosť nie je ďaleko. Vyplýva to z novej štúdie, na ktorej sa zúčastnilo 2000 ľudí.

Podľa respondentov si bežný človek myslí, že všetci budeme na bezmäsitej strave do roku 2039, teda už o 18 rokov. Avšak 52 percent si nemyslí, že prechod na rastlinnú stravu je pre nich v tejto chvíli „realistickou možnosťou“.

Z tých, ktorí sú obozretní voči tejto zmene, 22 percent uviedlo, že rastlinná strava je príliš drahá. Devätnásť percent si myslí, že by bolo časovo náročné zisťovať si podrobné informácie o zmene stravovacích návykov. Šestnásť percent viní obchody vo svojom okolí, že neposkytujú dosť možností, aby mohli prejsť na vegánsky životný štýl.

Zo štúdie, ktorú vykonala agentúra OnePoll pre skupinu Vegan Strong, vyplýva, že 55 percent Američanov sa obáva, že nevydrží na vegánskej strave, ktorá podľa nich nemusí obsahovať dostatočné množstvo bielkovín.

Iba tretina respondentov vedela, že dve misky uvarenej šošovice majú rovnaké množstvo bielkovín ako v 140-gramovom steaku. Aj napriek svojim mylným predstavám sa respondenti snažia o zmenu smerom k zdravšiemu životného štýlu, odkedy sa začala pandémia. Všetkým sa to však nedarí.

Človek sa v priemere pokúšal vymeniť svoje potraviny za zdravšie alternatívy šesťkrát. Aj keď ich experimenty neboli úspešné, polovica z nich považovala pokus vyskúšať nové potraviny za jeden z mála svetlých bodov počas pandémie.

Päťdesiatdva percent uviedlo, že nuda v čase pandémie ich inšpirovala k tomu, aby vyskúšali potraviny, ktoré by im predtým ani nenapadli. Od marca 2020 vyskúšali napríklad šťavu z aloe, jedlá z karfiolu, pitahayu, baklažán alebo tofu.

Šesťdesiat percent z tých respondentov, ktorí žili s niekým iným, prisudzuje svoje nové „chute“ práve ľuďom, s ktorými žijú. „Väčšina ľudí si neuvedomuje, že rastliny majú všetky bielkoviny, ktoré potrebujeme,“ tvrdí hovorca tímu Vegan Strong. „Dokonca aj mnohí špičkoví športovcovi sa dávajú na rastlinnú stravu, pretože vidia, že ich sila a výkony sa značne zlepšili.“

„Konzumácia rastlinnej stravy môže byť neuveriteľne výhodná, ak sa zameriate na ovocie, zeleninu, fazuľu, ryžu, orechy a semienka. Ak prejdete na vegánstvo, bude to lepšie pre vaše zdravie, peňaženku a pre zemeguľu,“ dodáva hovorca skupiny Vegan Strong na serveri Studyfinds.org.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #strava #jedlo #bezmäsité jedlo #vegáni #vegetariáni #bezmäsitá strava