Štúdia: Hladina testosterónu ovplyvňuje štedrosť

Tím výskumníkov z viacerých inštitúcií po celej Číne zistil prepojenie medzi štedrosťou u mužov a ich hladinami testosterónu.

24.03.2021 06:00
darcek Foto:
debata (4)

V štúdii, zverejnenej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, tím opísal experimenty na mužských dobrovoľníkoch a čo zistil o vplyve hladín testosterónu.

Predchádzajúci výskum ukázal, že zvýšené hladiny testosterónu u mužov môžu viesť k zmenám pri rozhodovaní, antispoločenskom správaní, k narušeniu ľúbostných vzťahov a v niektorých prípadoch aj k väčšej túžbe po materiálnych statkoch.

Server medicalxpress.com pripomína, že testosterón je hormón, ktorý sa u mužov produkuje v semenníkoch a v nadobličkách, pričom sa zistilo, že na mozog vplýva to, v akom množstve sa testosterón vytvorí. Vedci teraz skúmali, či zvýšené hladiny tohto hormónu môžu mať vplyv na štedrosť.

Aby to zistili, našli 70 mužských dobrovoľníkov vo veku od 18 do 25 rokov. Experiment sa začal ich rozdelením do dvoch skupín – v oboch im do ruky a ramena vtreli gel. V jednej skupine gel obsahoval 150 miligramov testosterónu a v druhej placebo.

V ďalšej časti experimentu vysvetlili obom skupinám pojem sociálneho odstupu, v tomto prípade išlo o emocionálnu blízkosť k iným ľuďom počas svojich životov. Výskumníci potom požiadali všetkých dobrovoľníkov z oboch skupín, aby zhodnotili, ako blízko sa v živote cítili k rôznym ľuďom. Vedci nato vylúčili každého dobrovoľníka, ktorý hlásil k ľuďom negatívny vzťah.

Potom požiadali účastníkov, aby posúdili stupeň sociálneho odstupu od ľudí vo svojich životoch, po čom im dali istú sumu peňazí. Suma sa medzi účastníkmi líšila. V ďalšom kroku sa každý dobrovoľník podrobil funkčnej magnetickej rezonancii a výskumníci vybrali jedného z tých ľudí, ktorých účastníci posudzovali. Potom požiadali dobrovoľníka, aby urobil rozhodnutie ohľadom peňazí – mohli si ich buď nechať alebo rozdeliť s inou osobou vybratou výskumníkmi.

Vedci zistili, že dobrovoľníci dali približne rovnakú sumu ľuďom, ktorých predtým označili za blízkych v ich spoločenskom okruhu. Avšak u tých, ktorým podali testosterón, sa zistilo, že sú menej štedrí k tým, ktorí im nie sú veľmi blízki. Výskumníci tiež zaznamenali rozličnú aktivitu v temporo-parietálnom spoji v mozgu, tej časti, ktorá je spojená s empatiou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #muži #štúdia #vedci #ženy #výskum #štedrosť #testosterón