Šesťročný Brit našiel na záhrade skameneliny staré stovky miliónov rokov

Šesťročný britský chlapec našiel na záhrade skameneliny staré stovky miliónov rokov s pomocou sady na hľadanie fosílií, ktorú dostal pod stromček.

29.03.2021 13:40
debata (2)

Najstaršia z nájdených skamenelín môže byť až 500 miliónov rokov stará. Informoval o tom spravodajský server BBC. Siddak Singh Jhamat – pre priateľov Sid – sa vydal do záhrady so svojou novou súpravou hľadať červy.

„Kopal som a hľadal červy a kúsky keramiky a tehál. Ale narazil som na kameň, čo vyzeral trochu ako roh a napadlo mi, že by to mohol byť zub alebo pazúr – alebo tiež roh. Ale vlastne to bol kus koralu. Bol som z toho vážne nadšený, keď som zistil, čo to je,“ povedal Sid.

Sidov otec Vish Singh dodal: „Prekvapilo nás, keď našiel v krajine niečo, čo malo taký zvláštny tvar. Bol to drsný koral a okolo neho bolo niekoľko menších kúskov. Ďalší deň tam išiel znovu kopať a našiel kus zlepeného pieskovca, v ktorom bola kopa maličkých skamenelých mäkkýšov a mušlí.“

Vish Singh identifikoval drsný koral s pomocou skupiny hľadačov skamenelín na facebooku, do ktorej patria. Podľa stôp na korale odhadli, že ide s najväčšou pravdepodobnosťou o zástupcov radu korálnatcov Rugosa a jeho vek je 251 až 488 miliónov rokov.

„Drsnaté koraly žili práve v tomto období, v prvohorách,“ dodal Singh. „Anglicko bolo v tom čase súčasťou superkontinentu Pangea a v tom čase bolo celé pod vodou,“ uviedol s tým, že o synovom náleze chcú upovedomiť Geologické múzeum Birminghamskej univerzity.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chlapec #fosília #skameneliny