Štúdia: Hudba môže byť návyková ako alkohol, peniaze alebo jedlo z fast foodu

Mnohí ľudia musia počúvať hudbu pri všetkom, čo robia, či už je to šoférovanie alebo cvičenie.

15.04.2021 20:00
Young beautiful woman in bright outfit enjoying... Foto:
Young beautiful woman in bright outfit enjoying the music at home
debata

Z novej štúdie vyplýva, že príčina tohto problému je v mozgovom centre odmeny. Výskumníci z McGillovej univerzity v Montreale tvrdia, že hudba môže byť rovnako návyková ako jedlo z reštaurácií rýchleho občerstvenia, peniaze alebo dokonca alkohol.

Vedci vysvetľujú, že príjemné melódie aktivujú oblasť mozgu zvanú nucleus accumbens – centrum odmeny. Vedci pomocou skenov zistili, že vzrušenie týchto neurónov zvýšilo pôžitok poslucháča. Na druhej strane potešenie pokleslo, keď vedci tieto nervové bunky tlmili.

Čím viac účastníci oceňovali melódie, tým viac sa ich mozog „rozžiaril potešením“. Synchronizovala sa aktivita so sluchovými oblasťami sivej hmoty, konštatoval tím kanadských vedcov.

Centrum odmeny produkuje „hormón šťastia“ dopamín. Tento neurotransmiter pochádza z časti mozgu s názvom ventral striatum – oblasti zodpovednej za rozhodovanie. Môže tiež za naše hedonistické správanie tým, že riadi návykové pudy človeka.

Napriek len niekoľkým zjavným biologickým prínosom ľudia hudbu milujú. Je to záhada, ktorá mätie odborníkov po celé desaťročia. Štúdia, ktorá sa objavila v časopise JNeurosci, po prvý raz vysvetľuje dôvody.

Skupina 17 hudobných fanúšikov počúvala súbor piesní, zatiaľ čo autori štúdie merali ich mozgovú aktivitu pomocou skenov funkčnej magnetickej rezonancie (fMRI). Účastníci, všetci mladí muži a ženy vo veku okolo 20 rokov, počúvali päť nimi vybraných skladieb a desať ďalších vybraných výskumníkmi.

Predtým bolo ich centrum odmien nepriamo aktivované alebo tlmené transkraniálnou magnetickou stimuláciou, v rámci ktorej sa púšťajú cez lebku malé dávky elektrického prúdu. „Aktivovanie centra odmeny pred počúvaním hudby zvýšilo potešenie, ktoré účastníci pociťovali pri počúvaní piesní, a tlmenie znížilo potešenie,“ píše v tlačovej správe autor štúdie Dr. Ernest Mas-Herrero. Výsledky podľa neho naznačujú, že interakcie medzi sluchovými oblasťami a oblasťami odmeny vytvárajú pôžitok, ktorý pociťujeme pri počúvaní hudby.

Vedci poukazujú na univerzálnosť hudby a jej schopnosť hlboko vplývať na emócie. "Hudba môže pôsobiť ako silná motivačná sila v našom každodennom živote, ktorá nás vedie k činnostiam súvisiacim s hudbou na úkor času či peňazí – od dlhého čakania v rade na lístok na koncert až po investovanie rokov cvičenia hry na hudobný nástroj, " uvádza Dr. Mas-Herrero na stránke studyfinds.org.

Na rozdiel od pitia alkoholu alebo iného návykového správania môže byť pre nás počúvanie hudby prospešné a je ťažké sa ňou „predávkovať“. Predchádzajúce štúdie zistili, že môže vylepšiť náladu a zabrániť depresii. Hudba tiež zvyšuje prietok krvi podobným spôsobom ako statíny a znižuje hladinu hormónov súvisiacich so stresom.

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #mozog #štúdia #ľudia #výskum #šoférovanie