Vedci prostredníctvom optogenetiky obnovili čiastočný zrak u slepca

Vedcom sa po prvý raz podarilo čiastočne obnoviť zrak u slepého pacienta úpravou jeho buniek.

24.05.2021 21:15
zrak Foto:
debata (1)

Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na výsledky publikované v pondelok v prelomovej štúdii.

Predmetná metóda – optogenetika -, ktorá je vyvíjaná na poli neurovedy už približne dve desaťročia, zahŕňa genetickú zmenu buniek tak, aby mohli produkovať viac proteínov citlivých na svetlo.

V niektorých prípadoch slepectva, známych ako zdedená choroba fotoreceptorov, sietnicové bunky citlivé na svetlo, ktoré produkujú proteíny potrebné pre prenos vizuálnej informácie do mozgu prostredníctvom optického nervu, postupne degenerujú.

Vedci z Európy a USA si na svoj experiment najali muža, ktorý pred 40 rokmi prišiel o zrak následkom zdedenej choroby fotoreceptorov, a začali ho liečiť optogenetickými technikami.

mars20130708-full.width-1320 Čítajte aj Mohlo ľudstvo kontaminovať Mars životom?

To zahŕňalo podávanie injekcií do jeho oka a niekoľkomesačnú stimuláciu špeciálnymi okuliarmi vyžarujúcimi svetlo, ktoré premieňali obrazy vizuálneho sveta na svetelné impulzy premietané v reálnom čase na jeho sietnicu. Vedci u tohto 58-ročného pacienta dokázali obnoviť čiastočný zrak a umožniť mu rozpoznávať, počítať, lokalizovať a dotýkať sa rôznych predmetov položených na stole pred ním.

José-Alain Sahel z univerzity Sorbonne a Národného vedecko-výskumného centra (CNRS) v Paríži – vedúci autorského tímu stojaceho za zverejnenou štúdiou – uviedol, že experiment potvrdil možnosť využitia optogenetiky na obnovenie zraku u ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #zrak #optogenetika #slepec #slepý človek