Umelá inteligencia firmy DeepMind sa učí bojovať so smrteľným parazitom

Umelá inteligencia dokázala skrátiť štádium skúmania proteínov u závažných ochorení z niekoľkých rokov len na niekoľko dní.

01.07.2021 06:00
komár, štípanec, uštipnutie, hmyz, krv Foto:
Ilustračné foto.
debata

Firma DeepMind, ktorú podobne ako Google zastrešuje materská spoločnosť Alphabet, zrejme našla spôsob, ako urýchliť výskum závažných parazitických chorôb. Skúmanie štruktúry proteínov, ktoré vedcom trvalo dlhé roky, zvládne umelá inteligencia za niekoľko dní. Vymodelovanie presnej 3D štruktúry proteínu je pritom dôležité pri vývoji liekov a liečebných postupov. Netýka sa to len parazitických chorôb, ale prakticky celého spektra ochorení – počnúc rakovinou, demenciou či infekčných chorôb vrátane koronavírusovej infekcie.

V rámci prebiehajúceho programu AlphaFold sa vedci zameriavajú na výskum parazitických chorôb, ktoré sa šíria najmä v rozvojových krajinách. Sú to zväčša choroby, ktorým sa kvôli ich častokrát endemickému výskytu venuje len veľmi malá pozornosť. “Veríme, že AlphaFold bude mať skutočný prínos pri skúmaní chorôb a vývoji liekov pre komunity, ktoré ich najviac potrebujú. Sme zároveň radi, že naša technológia má potenciál akcelerovať vedecký výskum pri vývoji nových, efektívnych liečebných postupov,” uviedol šéf výskumu, Pušmet Kohli.

V súčasnosti umelá inteligencia pomáha pri skúmaní dvoch smrteľných parazitických chorôb, ktoré každoročne postihnú 23 miliónov ľudí. Takzvaná leishmanióza a americká trypanosmóza sú prenášané najmä bodavým hmyzom. Na obe choroby zatiaľ neexistuje účinná liečba a liečebné postupy sú zväčša drastické so silnými vedľajšími účinkami. Vedci preto dúfajú, že umelá inteligencia pomôže pri vývoji nových, účinných liekov, ktoré bude možné podať aj orálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #umelá inteligencia #parazit #Alphabet #deepmind