Vedci predstavili prototyp kardiostimulátora, ktorý sa v tele sám rozloží

Americkí vedci predstavili prototyp bezdrôtového kardiostimulátora, ktorý je možné implantovať priamo na povrch srdca a po čase sa v tele sám rozloží.

30.06.2021 21:49
debata

Ako napísal britský denník The Guardian, mnoho ľudí potrebuje kardiostimulátor len na niekoľko dní či týždňov – napríklad po operácii srdca. V súvislosti s vložením a následným vybratím tohto prístroja však hrozí výskyt komplikácií, napríklad infekcie či poškodenia srdca.

Vedci z Northwestern University v Evanstone v americkom štáte Illinois v časopise Nature Biotechnology zverejnili štúdiu predstavujúcu ich nový model kardiostimulátora. Váži menej ako pol gramu a nepotrebuje batériu.

Koronavírus / Covid / Vakcíny / Očkovanie / Čítajte aj Kombinácia vakcín AstraZeneca a Pfizer generuje "robustnú imunitnú reakciu"

Podľa spoluautora štúdie profesora Johna Rogersa bude stáť približne 100 dolárov (84 eur) a je možné ho bezdrôtovo napájať.

Toto zariadenie tvarom pripomínajúce malú tenisovú raketu je vyrobené z horčíka, volfrámu, silikónu, polyméru PLGA a iných materiálov, ktoré sa časom v tele rozložia.

Chod kardiostimulátora zabezpečuje externé zariadenie založené na technológii podobnej tej, ktorú v súčasnosti využívajú smartfóny na bezdrôtové nabíjanie. Rádiofrekvencie z externého vysielača mení kardiostimulátor na elektrickú energiu, ktorá potom reguluje srdce.

covid Čítajte aj Liek používaný 20 rokov chráni aj pred covidom, ukázala ostravská štúdia

Tím vedcov svoje zariadenie už úspešne vyskúšal na živých psoch a potkanoch, ako aj na vzorkách ľudských sŕdc. Pri pokusoch na potkanoch sa kardiostimulátor začal rozpúšťať po dvoch týždňoch a po siedmich ho už nebolo na snímkach vidieť.

„Prístroj sme testovali na malých a veľkých zvieracích modeloch a na ľudských srdciach od darcov orgánov – zatiaľ však nie na ľuďoch,“ uviedol Rogers a dodal, že môže trvať roky, kým toto nové zariadenie prejde potrebnými regulačnými procesmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #srdce #kardiostimulátor #americkí vedci