Lezec vyšplhal na londýnsky mrakodrap, aby upozornil na klimatické zmeny

Dvadsaťjedenročný lezec George King-Thompson dnes vyšplhal na 36 poschodovú budovu Stratosphere Tower v Londýne bez istenia alebo pomoci. Svojim činom chcel upozorniť na klimatické zmeny a ich následky, medzi ktoré radí aj nedávne záplavy v časti Londýna.

03.08.2021 19:51
debata (3)

Cesta na vrchol budovy mu trvala necelú polhodinu, informovala agentúra AP. „Chcel som zvýšiť povedomie o závažnosti klimatických zmien, pretože pred týždňom zasiahla Londýn vlna horúčav,“ uviedol King-Thompson. Štvrť, v ktorej šplhal, tiež postihli záplavy a neďaleká stanica metra Pudding Mill Lane musela byť uzavretá. „Dúfam, že vylezením na túto budovu podnietim politických lídrov k okamžitej akcii,“ dodal lezec.

Bývalý osobný tréner King-Thompson sa na zdolanie budovy viac ako týždeň zodpovedne pripravoval, skúmal jej štruktúru a v noci si niekoľko poschodí cvične vyšplhal. Napriek tomu ho prekvapilo, že od ôsmeho poschodia hore sú okná inak vyrobené a tie horné, na rozdiel od spodných, nie sú priľnavé, ale veľmi klzké. Aj s tým si však podľa AP lezec poradil. Jeho výkon neprerušil ani policajný vrtuľník, ktorý na miesto priletel prešetriť oznámenie o „mužovi vo výške“, ktorého volajúca mohla považovať za samovraha. Priebeh výstupu zachytil denník Daily Mail.

Mladý lezec už pred dvoma rokmi zdolal najvyšší britský mrakodrap The Shard, ktorý meria 310 metrov. Majitelia budovy na neho ale vtedy podali trestné oznámenie za vniknutie na cudzí pozemok a King-Thompson bol odsúdený na šesť mesiacov väzenia, z čoho si tri odpykal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #klimatické zmeny #mrakodrap #lezec