Český protirakovinový liek účinkuje aj proti cukrovke 2. typu

Nová protirakovinová látka MitoTam účinkuje aj proti cukrovke 2. typu. Ukázali to laboratórne testy, ktoré vykonali vedci a lekári z Biotechnologického ústavu Akadémie vied Českej republiky (AV ČR) v spolupráci s Klinikou diabetológie Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM).

08.04.2022 09:33
cukrovka, diabetes, glukomer Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Výskum publikoval prestížny časopis Nature Communications.

Diabetes 2. typu (D2T) bol u myších modelov vyvolaný šesťmesačnou vysokotukou diétou. „Po aplikácii MitoTam klesla hmotnosť takmer na úroveň myší na kontrolnej diéte. Došlo tiež k zníženiu glukózy v krvi aj produkcie inzulínu, čo naznačuje potlačenie inzulínovej rezistencie,“ hovorí profesor Jiří Neužil, vedúci Laboratória molekulárnej terapie (Biotechnologický ústav AV ČR v centre BIOCEV). „Mimoriadny účinok vykázala látka aj u pečene, ktorá kvôli ukladaniu tuku počas diabetu stráca funkciu a dochádza k jej postupnej cirhóze,“ dodáva prof. Neužil.

Látka MitoTam, pôsobiaca na mitochondrie (energetické zdroje) rakovinových buniek, nedávno prešla prvou fázou klinických testov. Trvala dva roky. Najväčší benefit sa ukázal u pacientov s nádorom obličiek. V jednom z prípadov došlo k zmenšeniu karcinómu až 30-násobne. Druhá fáza by mohla začať už budúci rok. Vývoj látky MitoTam je spoločným projektom BTU AV SR a Griffith University v austrálskom Queenslande.

„V tesnej spolupráci s Klinikou diabetológie IKEM sme zistili, že práve pôsobením na mitochondrie, zabíja MitoTam senescentné bunky, ktoré majú charakteristiku starnúcich, teda menej funkčných buniek a ktoré sa hojne vyskytujú pri niektorých chorobách, medzi ktorými je aj D2T. Poznatky o MitoTam z jeho testovania na pacientoch s nádormi môžu veľmi prispieť k jeho prípadnému využitiu v liečbe diabetu 2. typu,“ vysvetľuje profesor Jiří Neužil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #liek #diabetes #výskum