V Česku popísali interakcie bielkovín, ktoré zohrávajú úlohu pri starnutí

Vedci z Akadémie vied Českej republiky popísali vzájomné pôsobenie bielkovín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v procese starnutia buniek. Ich pochopenie by mohlo pomôcť pri vývoji liečiv zameraných na vyraďovanie takýchto buniek.

10.05.2022 06:00
bunky Foto:
debata

Informovala o tom Eliška Zvolánková z tlačového oddelenia AV ČR. Vedecké tímy Veroniky Obšilovej z Fyziologického ústavu AV ČR a Tomáša Obšila z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe charakterizovali vzájomné interakcie medzi transkripčnými faktormi p35 a FOXO4, ktoré bránia tomu, aby sa z normálnych buniek stali vplyvom stresu bunky nádorové. Ich pôsobenie však zvyšuje tvorbu proteínu p21, ktorý spôsobuje, že bunky sa stávajú senescentnými, teda prechádzajú do štádia starnutia.

Galapagos land iguana Čítajte aj Vyhynutie hrozí pätine druhov plazov vo svete

„Senescentné bunky sa nedelia a vytvárajú sa v nich prozápalové faktory. Čím je organizmus starší, tým viac takýchto buniek obsahuje. To prispieva k vzniku rôznych ochorení a zhoršeniu celkového zdravotného stavu,“ vysvetlila Obšilová. Dodala, že ak sa vzájomná interakcia bielkovín naruší vhodným inhibítorom, starnúca bunka zahynie a jej miesto môže využiť nová bunka, ktorá má schopnosť delenia.

Počas výskumu vedci použili metódy magnetickej rezonancie, analytickej ultracentrifugácie a chemického zosieťovania spojeného s hmotnostnou spektometriou, čo im umožnilo preskúmať pôsobenie proteínov oveľa detailnejšie ako doteraz.

slnko zem planéty Čítajte aj Vedci objavili päť druhov baktérií, ktoré by mohli súvisieť s rakovinou prostaty, varovali ale pred priveľa satelitmi na orbite

Výsledky výskumu publikované v časopise Protein Science by tak mohli pomôcť lepšie pochopiť funkcie bielkovín pri udržiavaní bunkovej rovnováhy, dlhovekosti a pri reakcii na stres.

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #objav #lieky #vedci #výskum #bunky #Akadémia vied Českej republiky #liečivá