Priateľov si vyberáme podľa toho, či nám voňajú, tvrdí najnovšia štúdia

Podľa najnovšej štúdie vedcov z izraelského Weizmannovho inštitútu si ľudia často hľadajú priateľov, ktorí voňajú podobne, ako oni sami. Pach údajne zohráva väčšiu úlohu, než spoločné záujmy.

02.07.2022 06:00
Ako obmedziť potenie? Pomôžu aj domáce recepty... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je s niektorými ľuďmi jednoduchšie nadviazať kontakt a priateľské vzťahy než s inými? Nie, nie je to len o spoločných záujmoch. Podľa najnovšej štúdie izraelských vedcov z Weizmannovho inštitútu má na svedomí to, či si s niekým “sadneme” alebo nie telesná vôňa. Vzájomná chémia naozaj nie je mýtus. Ľudia si podľa vedcov oveľa častejšie nájdu kamarátov, ktorí im voňajú, respektíve, ktorí voňajú podobne ako oni sami. “Vo svete prírody je bežné, že suchozemské cicavce neustále ovoniavajú seba a jeden druhého a na základe toho sa rozhodujú, kto je ich priateľ a nepriateľ,” tvrdia vedci na čele s profesorom Inbalom Raverbym.

Vedci vo svojom výskume vychádzali z predpokladu, že si ľudia hľadajú priateľov, ktorí sú im podobní. Z tohto dôvodu vnímajú vlastnú vôňu a podvedome ju porovnávajú s telesným pachom druhých osôb, aby tak zistili, či sú si navzájom kompatibilní. Počas skúmania tohto fenoménu vedci zbierali vzorky (pachové stopy) ľudí rovnakého pohlavia, ktorí udržiavajú neromantické kamarátske vzťahy, a ktorí uviedli, že si so svojim náprotivkom okamžite sadli. Súčasťou výskumu bolo 20 takýchto párov, z ktorých polovicu tvorili muži a druhú ženy vo veku od 22 do 39 rokov.

Telesný pach dvoch kamarátov si je veľmi podobný

Počas skúmania museli účastníci dodržiavať prísne pravidlá, ktorých cieľom malo byť zamedziť kontaminácii alebo vonkajším faktorom, ktoré by mohli ich pachové vzorky ovplyvniť. Vyhýbať sa museli napríklad pikantným jedlám, nespať v jednej posteli so svojim partnerom/par­tnerkou, vyhýbať sa kontaktu s domácimi miláčikmi a nosiť len čisté bavlnené tričko. Vedci následne tričká pozbierali a za pomoci takzvaného elektronického nosa (zariadenia vybaveného senzormi) analyzovali chemické zloženie odóru. Analýza vzoriek ukázala, že telový odór dvojice “kompatibilných” kamarátov si bol veľmi podobný. Výrazne podobnejší, než pach dvoch nekamarátov. Následne za pomoci slepého testu vedci potvrdili svoju hypotézu, že čím je pach dvoch ľudí podobnejší, tým sa majú radšej a rozumejú si.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Weizmannov inštitút #telesná vôňa