Covidu je čoraz viac. Aké sú odporúčania odborníkov, ktoré pomôžu znížiť riziko nákazy?

Úrad verejného zdravotníctva SR vzhľadom na stúpajúci počet prípadov COVID-19 pripomína sériu odporúčaní, ktoré pomôžu znižovať riziko šírenia nákazy.

15.07.2022 12:28
covid Foto:
debata (16)

Ako sa môžete chrániť pred infekciou

1. Zaočkujte sa a využite aj posilňujúcu dávku vakcíny

Vakcíny proti COVID-19 bezpečným a kontrolovaným spôsobom zabezpečia organizmu obranu proti infekcii vyvolanej SARS-CoV-2. Takto je potom organizmus pripravený brániť sa pred skutočnou infekciou. Ak sa očkovaný človek následne stretne s koronavírusom SARS-CoV-2, jeho imunitný systém ho rozpozná a je schopný proti nemu bojovať.

2. Uprednostnite exteriér alebo poriadne vetrajte

Sústreďte všetky svoje aktivity na miesta s dobrou cirkuláciou vzduchu, najlepšie v exteriéri a s dostatočnými rozostupmi. Ak musíte byť v interiéri, zabezpečte pokiaľ možno nepretržité prúdenie a výmenu vzduchu – vhodná je kombinácia otvorených okien a/alebo dverí, ventilátorov či pravidelne udržiavanej vzduchotechniky.

hrdlo, bolesť, prechladnutie, angína, chrípka Čítajte viac Letný covid spôsobuje zachrípnutie a problém s hlasivkami. Lekárka odporúča "tichú domácnosť"

3. Chráňte sa respirátorom či rúškom

V situáciách, kedy ste obklopení ľuďmi a nedokážete si od nich udržať bezpečný odstup, resp. ste v interiéri, odporúčame mať cez nos a ústa riadne nasadený respirátor (FFP2) alebo aspoň jednorazové chirurgické rúško.

4. Umývajte si často a dôsledne ruky

Vždy, keď máte príležitosť, využite možnosť umyť si ruky mydlom a vodou (umývanie rúk by malo trvať najmenej 40 – 60 sekúnd), prípadne si ruky dôkladne vyčistite pomocou na to určených dezinfekčných prostriedkov na báze alkoholu.Nedo­týkajte sa tváre neumytými rukami. Vírus môže do tela prenikať prostredníctvom očí, nosa či úst.

5. Zvážte účasť na stretnutiach a podujatiach

V období, kedy narastá počet prípadov ochorenia COVID-19 v regióne alebo priamo vo vašich sociálnych kruhoch, zvažujte, či sa osobne zúčastníte stretnutí či podujatí. Uvažujte nad tým, aké následky pre vašu domácnosť môže mať nákaza COVID-19 z krátkodobého a dlhodobého hľadiska a prispôsobte tomu svoje správanie.

6. Opatrnosť nestrácajte ani na dovolenke

Oboznámte sa s epidemiologickou situáciou v cieľovej destinácii či v tranzitných krajinách a prispôsobte tomu svoje správanie počas pobytu, pripravte si potrebné potvrdenia a vyplňte formuláre, ak sú vyžadované (či už v cieľovej krajine alebo prepravcom). Vopred si premyslite, ako budete postupovať v prípade výskytu príznakov COVID-19 počas pobytu v zahraničí.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenky #pandémia #koronavírus #Covid-19