Rozšírenie oparov súvisí s rozmachom bozkávania v čase bronzovej, tvrdia vedci

Príčinou šírenia oparov je pravdepodobne rozmach bozkávania v dobe bronzovej. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval denník The Independent.

04.08.2022 06:00
herpes, opar Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Analýza starovekej DNA naznačuje, že vírus herpes simplex, ktorý spôsobuje opary, sa objavil v období masovej migrácie ľudí z Eurázie do Európy pred zhruba 5000 rokmi.

Podľa autorov štúdie tento presun viedol k hustejšiemu osídleniu, ktoré zvýšilo mieru prenosu, a k novým kultúrnym zvyklostiam vrátane bozkávania. Najstarší známy záznam o bozkávaní pochádza z rukopisu z doby bronzovej z južnej Ázie.

kava pitie kavy Čítajte aj Pitie kávy zvyšuje impulzívnosť pri nakupovaní

Rozšírenie zvyku sa časovo zhodovalo s rozšírením kmeňa vírusu herpes simplex HSV-1, ktorý sa prenáša orálne. Vedci to uvádzajú v štúdii, ktorú publikoval odborný časopis Science Advances.

Výskum viedli vedci z Cambridgeskej univerzity. Stali sa prvými výskumníkmi, ktorí odhalili a sekvenovali starobylé genómy tohto vírusu, ktorým je v súčasnosti nakazených približne 3,7 miliardy ľudí na celom svete.

Doterajšie genetické údaje o víruse, ktorý spôsobuje opary, siahali iba do roku 1925. Tím však získal štyri vzorky z ľudských pozostatkov starých tisíce rokov. Vzorky použité v štúdii boli získané extrakciou vírusovej DNA z koreňov zubov štyroch jedincov. Porovnaním starých a nových exemplárov sa autorom štúdie podarilo vytvoriť odhady časovej osi vývoja.

omikron variant Čítajte aj Na Slovensku dominuje vysoko nákazlivý subvariant omikronu, ktorý obchádza imunitu. Čo o víruse BA.5 vieme?

„Každý druh primátov má nejakú formu oparu, takže predpokladáme, že je s nami odkedy náš druh opustil Afriku,“ uviedla spoluautorka štúdie Christiana Scheibová z Cambridgeskej univerzity. „Zhruba pred piatimi tisíckami rokov sa však stalo niečo, čo umožnilo jednému kmeňu herpesu predstihnúť všetky ostatné. Pravdepodobne išlo o nárast prenosu, ktorý mohol súvisieť s bozkávaním,“ dodala.

„Svet sledoval, ako covid-19 v priebehu týždňov a mesiacov rýchlo mutuje. Vírus ako herpes sa vyvíja v oveľa dlhšom časovom horizonte,“ povedala ďalšia z autoriek výskumu Charlotte Houldcroftová. „Tvárový opar sa po celý život skrýva vo svojom hostiteľovi a prenáša sa iba orálnym kontaktom, takže mutácie prebiehajú pomaly po stáročia a tisícročia,“ dodala.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že dve tretiny svetovej populácie mladšej ako 50 rokov sú teraz nositeľmi vírusu HSV-1.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bozk #zdravie #opar #doba bronzová #bozkávanie #herpes