Upozornila na to World Obesity Federation (Svetová federácia pre obezitu). Náklady na liečenie tejto choroby a jej dôsledkov v roku 2035 organizácia vyčíslila na 4,32 bilióna dolárov, teda takmer tri percentá celosvetového HDP.
Prirovnáva to k ekonomickým dosahom pandémie covidu v roku 2020. Svetová federácia pre obezitu predpovedá, že zatiaľ čo v súčasnosti trpí obezitou jeden zo siedmich ľudí, o 12 rokov to bude už každý štvrtý.

Za obezitu sa označuje body mass index (BMI) vyšší ako 30. Index zodpovedá hmotnosti v kilogramoch, ktorá sa vydelí druhou mocninou výšky v metroch. Ideálna zdravá váha sa pohybuje medzi hodnotou 18,5 a 25. Od 25 do 30 je nadváha.
Odborníci upozorňujú, že celosvetovo rýchlo pribúda detí a adolescentov s obezitou, v prípade chlapcov sa ich počet do roku 2035 môže zdvojnásobiť, u dievčat ich počet môže celosvetovo vzrásť až o 125 percent. „Vlády a ľudia v rozhodujúcich pozíciách na celom svete musia urobiť všetko pre to, aby sa zabránilo presunu zdravotných, sociálnych a ekonomických nákladov na mladšiu generáciu,“ uviedla Louise Baurová, prezidentka Svetovej federácie pre obezitu. Austrálska pediatrička Baurová patrí k popredným svetovým odborníkom na detskú obezitu. Podľa nej je potrebné analyzovať základné faktory, ktoré sú príčinou obezity, a aktívne zapojiť mladých ľudí do riešenia tohto problému.

Podľa správy je dôležité, aby jednotlivé krajiny mali komplexné plány pre prevenciu a liečbu obezity a podporovali ľudí, ktorí túto chorobu majú. Zároveň jej autori uznávajú, že negatívny vplyv pri riešení nadváhy a obezity majú dosahy klimatickej krízy, obmedzenia súvisiace s pandémiou covidu, nové pandémie a chemické znečistenie, ktoré ovplyvňuje endokrinný systém ľudí. Zatiaľ čo obezita býva spájaná s bohatými krajinami, šíri sa v stredne a nízkopríjmových krajinách, ktoré sú často najmenej pripravené na túto chorobu a jej následky reagovať. Deväť z desiatich krajín s najväčším očakávaným nárastom počtu obéznych ľudí je v Afrike a Ázii.
Dôvodom sú zmeny stravovacích zvykov, keď v jedálnom lístku ľudí pribúdajú vysoko spracované potraviny, sedavý spôsob života, slabá kontrola potravín a ich marketingu a menší objem peňazí na zvládanie problémov s hmotnosťou a na zdravovedu.