Čína začala prácu na jednom z najhlbších vrtov na svete. Kam až sa chce prekopať a prečo?

V Číne sa minulý týždeň začala práca na vrte, ktorý by mal dosiahnuť hĺbku až 11 100 metrov. Malo by ísť o jeden z najhlbších vrtov na svete. Cieľom projektu je štúdium vnútornej štruktúry a vývoja Zeme, informoval o tom denník The Guardian.

12.06.2023 17:00
vrt, čína Foto:
debata (1)

Práce na vrte sa začali v utorok 6. júna v púšti v Tarimskej panve v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny. Očakáva sa, že projekt bude dokončený do 450 dní a čínske médiá o ňom hovoria ako o „medzníku v čínskom prieskume hlbín krajiny“.

Úzka šachta by mala preniknúť viac ako desiatimi vrstvami pevninskej zemskej kôry až k sérii vrstevnatých hornín z obdobia kriedy spred 145 miliónov rokov.

Vrtné zariadenie, ktoré váži viac ako 2 000 ton, je navrhnuté tak, aby odolalo teplotám do 200 stupňov Celzia a atmosférickému tlaku, ktorý je 1300-krát vyšší. Okrem extrémnych podmienok pod povrchom krajiny predstavuje výzvu aj prostredie Tarimskej panvy, kde sa nachádza najteplejšia a najsuchšia čínska púšť, píše The Guardian.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval v roku 2021 popredných čínskych vedcov, aby posúvali hranice výskumu v rôznych oblastiach, vrátane vesmíru a pod zemským povrchom. Prezident zároveň zdôraznil potrebu podporiť domáce dodávky energie a vyzval čínske energetické firmy, aby pátrali po nových ložiskách nerastných surovín.

Oblasť Sin-ťiangu je známa bohatými náleziskami nerastov a ropy. Minulý mesiac čínska spoločnosť Sinopec objavila vďaka prieskumnému vrtu v Tarimskej panvici ropu a zemný plyn v hĺbke viac ako 8 500 metrov pod povrchom. Terajší vrtný vedecký projekt vedie spoločnosť China National Petroleum Corporation.

Diera, hoci je pôsobivo hlboká, nebude najhlbšou dierou vykopanou človekom na Zemi. Tento titul patril niekoľko rokov diere na polostrove Kola v severozápadnom Rusku. Rusi vykopali túto dieru hlbokú 11 034 metrov pod hladinou mora ešte 24. mája 1970, tesne po páde Sovietskeho zväzu.

Nedávno ju však predstihol vrt Al-Shaheen v Katare, s hĺbkou 12 289 m a vrt Sachalin-1, ktorý sa nachádza na Rusku patriacom ostrove Sachalin v severnom Pacifiku a dosahuje hĺbku až 15 000 m.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Zem #vrt #krieda