Štát chce zmapovať súčasný stav otvorenej vedy na Slovensku

Štát chce zmapovať súčasný stav otvorenej vedy na slovenských verejných akademických a vedeckých inštitúciách. Vyplýva to z akčného plánu, ktorý Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

24.07.2023 11:00
vedecký park UK, veda, výskum, vedec, vedkyňa Foto: ,
Ilustračná snímka
debata (1)

Zmapovanie sa uskutoční prostredníctvom celoštátneho prieskumu aktuálnej situácie rozvoja otvorenej vedy na slovenských verejných akademických a vedeckých inštitúciách. Zahŕňal by implementácie základných prvkov, ako sú politiky, výstupy (vedecké publikácie a dáta), infraštruktúra, zručnosti, vzdelávanie a iné.

Akčný plán zahŕňa napríklad aj otvorený prístup k vedeckým dátam. Štát chce iniciovať zavedenie podmienky tvorby a implementácie plánu manažmentu vedeckých dát pre všetky vedecké projekty financované z verejných zdrojov.

Účelom Akčného plánu pre otvorenú vedu na roky 2023 – 2024 je pokračovať v procese implementácie princípov otvorenej vedy do slovenského výskumno-vývojového priestoru, stavať na výsledkoch úspešne splnených úloh a dokončiť úlohy prenesené z predchádzajúceho obdobia a stanoviť v rámci realizácie Národnej stratégie pre otvorenú vedu ďalšie kroky smerujúce k naplneniu jej opatrení.

protest SAV bratislava veda Čítajte aj Politici o našej vede hovoria hlúposti. Je ustráchaná a chudobná, ale aj svetová, tvrdí jadrový fyzik Masarik
1 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #vedci #slovenskí vedci