Slovenskí vedci sa pokúšajú o významný objav. Skúmajú účinky MCT oleja s čili na rakovinové bunky

Vedci z Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre začali skúmať účinky MCT oleja obohateného o extrakt z plodov čili na vývoj rakoviny hrubého čreva a rekta. Skúmať budú rôzne odrody čili a zisťovať ich efekt na ľudské rakovinové bunky.

28.07.2023 13:00
chili, čili papričky Foto:
Botanická záhrada SPU vypestovala pre výskumné aktivity 40 odrôd čili s rôznym obsahom kapsaicínu. Z nich sa vyberie desať odrôd na analýzu.
debata

Projekt podporila sumou 250 000 eur Agentúra pre podporu výskumu a vývoja. Odštartoval začiatkom júla a potrvá štyri roky, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Výsledkom projektu budú tri kokosové MCT oleje obohatené o rôzne druhy čili s rozličnou pálivosťou. Prvý produkt by mal byť hotový v priebehu budúceho roka. „Ide o aplikovaný výskum, je doň zahrnutá aj firma, ktorá sa venuje predaju MCT oleja. Na konci projektu získa produkty s vedecky podloženými účinkami, ktoré uvedie na vlastné náklady na trh. Výsledky výskumu budú teda pretavené aj do praxe,“ povedala Chosraviová.

Botanická záhrada SPU vypestovala pre výskumné aktivity 40 odrôd čili s rôznym obsahom kapsaicínu. Z nich sa vyberie desať odrôd na analýzu. „Následne sa z nich vyselektujú tri, ktoré sa budú skúmať najmä z hľadiska obsahu kapsaicínu, ale aj rôznych minerálnych stopových prvkov a tie sa budú pridávať do kokosového MCT oleja,“ opísala ďalší postup riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny. Na ľudskej rakovinovej línii hrubého čreva a rekta budú potom vedci skúmať a hodnotiť mikroenkapsulovanú (obaľovanú) a nemikroenkapsu­lovanú (neobaľovanú) formu kapsaicínu a ich protirakovinový účinok.

čili, papričky, korenie, paprika, červená Čítajte viac Vedci: Čili papričky predlžujú život. Ako účinkujú a prečo by sme sa im nemali vyhýbať?

MCT olej obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom mastných kyselín (Medium Chain Triglycerides), ktoré sa metabolizujú podobne ako cukry a nedochádza tak k ukladaniu oleja vo forme tukového tkaniva. Podporuje spaľovanie tukov, rast svalov a je zdrojom energie. Je vhodný na prevenciu obezity, ale aj na liečbu rôznych porúch gastrointesti­nálneho traktu. Využíva sa aj ako podporná liečba pri Alzheimerovej chorobe. „Naším cieľom je obohatiť tento olej aj o protirakovinový účinok, ktorým sa vyznačuje čili,“ skonštatovala hlavná riešiteľka projektu Hana Ďúranová.

Vedci budú skúmať, aká dávka čili je schopná usmrtiť rakovinové bunky a je pritom prijateľná pre človeka. „Senzorickým hodnotením sa stanoví, aká dávka čili v MCT oleji je ešte prijateľná pre konzumentov. Na základe toho sa bude robiť ešte ďalšia analýza, mikroenkapsulácia, v rámci ktorej sa extrakty z čili obalia nejakým obalovým materiálom, napríklad maltodextrínom, ktorý ochráni tráviaci trakt konzumentov pred pálivými účinkami čili. To by malo zároveň pozitívne vplývať i na zachovanie obsahu biologicky aktívnych látok v čili,“ doplnila Ďúranová.

dôchodca, alzheimer, lekár Čítajte viac Odborníci navrhujú nový postup pri diagnostike Alzheimerovej choroby
debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vedci #protirakovinová strava #olej #Alzheimerova choroba #kokosový olej #čili #kapsaicín #Slovenská poľnohospodárska univerzita