V Ríme objavili zvyšky Nerovho divadla známeho zo starovekých prameňov

Pravdepodobne zvyšky Nerovho divadla našli talianski archeológovia na západnom brehu rieky Tiber neďaleko Vatikánu. Kde sa toto divadlo nachádzalo bolo doteraz záhadou. Informovala o tom tlačová agentúra ANSA.

28.07.2023 20:00
Taliansko Rím divadlo Nero Foto: ,
Ľudia sa prechádzajú po mieste zvyškov Nerovho divadla počas prehliadky 26. júla 2023 v Ríme.
debata

Pozostatky objavili počas vykopávok na nádvorí Palazzo della Rovere, v súčasnosti hlavného sídla Rytierskeho rádu Svätého hrobu v Jeruzaleme.

Nález zahŕňa časti polkruhovej jaskyne, mramorové stĺpy, štukovú výzdobu zo zlatých listov a miestností, o ktorých sa predpokladá, že slúžili ako sklady kostýmov a kulís. Divadlo dal postaviť cisár Nero, ktorý vládol od roku 54 do svojej smrti v roku 68.

„Ide o mimoriadne dôležitý objav, ktorý svedčí o mieste, kde Nero nacvičoval svoje básnické a spevácke vystúpenia. Toto miesto je doložené v starovekých prameňoch, ale nikdy nebolo objavené,“ uviedla Daniela Porrová, osobitná inšpektorka pre mesto Rím.

Ľudia sa prechádzajú po mieste zvyškov Nerovho...
Ľudia sa prechádzajú po mieste zvyškov Nerovho...
+5Stredoveké artefakty z 10. až 14. storočia n....

Vykopávky sa začali v roku 2020 a doteraz odhalili pozostatky luxusnej nehnuteľnosti s názvom Agrippinine záhrady, kde dal cisár Caligula postaviť veľký okruh na konské dostihy, ako aj stopy po výrobných a pútnických aktivitách zo stredoveku.

Hnuteľné pamiatky budú prevezené do múzea, zatiaľ čo ruiny divadelnej stavby budú po dokončení výskumu opäť zakryté, uviedli úrady.

Palazzo della Rovere zaberá celý mestský blok pozdĺž širokej ulice Via della Conciliazione vedúcej na Námestie svätého Petra vo Vatikáne. Na nádvorí paláca vznikne hotel medzinárodnej siete Four Seasons.

Hotel by mal byť otvorený v čase Jubilejného roku 2025, počas ktorého by malo Rím a Vatikán navštíviť asi 30 miliónov pútnikov z celého sveta.

homo naledi, fosílie, kosti Čítajte viac Paleontológovia objavili v Kolíske ľudstva najstaršie pohrebisko na svete
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #objav #Rím #Nero #archeológia