Španielski vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos malárie na ľudí

Španielski vedci našli prirodzene sa vyskytujúci kmeň baktérií, ktorý môže pomôcť zastaviť prenos malárie z komárov na ľudí. K tomuto objavu im pomohla náhoda, keď sa u jednej z kolónií komárov pri experimente nevyvinul parazit malárie, informoval server BBC News.

15.08.2023 18:00
Mosquito Malaria Foto: ,
Samička komára Anopheles gambiae. Tento druh je známym prenášačom malárie.
debata (1)

Táto baktéria by podľa vedcov mohla byť novým nástrojom v boji proti jednej z najstarších chorôb na svete, ktorá každý rok zabije asi 620 000 ľudí – často detí mladších ako päť rokov. Vakcíny proti malárii už boli vyvinuté, ale ich zavádzanie v Afrike je len v začiatkoch.

Vedci z výskumného zariadenia v Španielsku, ktoré prevádzkuje farmaceutická spoločnosť GSK, baktériu objavili po tom, ako si všimli, že jedna kolónia komárov využívaná pre vývoj liekov prestala prenášať maláriu.

„Miera infekcie u komárov začala klesať a na konci roka už komáre neboli nakazené parazitom malárie,“ povedala vedúca výskumného programu, doktorka Janneth Rodriguesová.

Malária Čítajte viac Môžu komáre prenášať maláriu aj na Slovensku?

Tím zmrazil vzorky z experimentu z roku 2014 a vrátil sa k nim o dva roky neskôr, aby preskúmal, čo sa stalo. Ďalšie štúdie odhalili, že špecifický kmeň baktérií – TC1 – ktorý je prirodzene prítomný v životnom prostredí, zastavil vývoj parazitov malárie v črevách komárov.

„Akonáhle sa raz v komári usídli, vydrží v ňom po celý život,“ dodala doktorka Rodriguesová. „A my sme zistili, že práve táto baktéria bola zodpovedná za zníženie prenosu malárie danou kolóniou komárov. “

Nové údaje zverejnené v časopise Science naznačujú, že baktérie môžu znížiť množstvo parazitov v komároch až o 73 percent. Teraz prebiehajú ďalšie testy v uzavretom terénnom výskumnom zariadení nazvanom MosquitoSphere v Burkine Faso, ktoré majú preveriť, aké efektívne a bezpečné by bolo použitie tejto baktérie vo veľkom meradle v reálnom svete.

Ochorenia / Choroby / Infekcie / Čítajte viac Lepra, osýpky, malária či choroba kráľov. Zabudnuté ochorenia z viktoriánskej éry sa vrátili na Západ
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #komáre