Archeológovia objavili v Judejskej púšti starorímske meče a kopiju

Izraelskí archeológovia pre verejnosť vystavili štyri meče a kopiju z čias starovekého Ríma objavené v jaskyni v Judejskej púšti. Vďaka priaznivým podmienkam sa tam zachovali počas takmer 1900 rokov, informovala o tom agentúra AFP a portál Live Science.

11.09.2023 12:00
izrael, meče, kopije Foto: ,
Izraelskí archeológovia vystavili štyri meče z rímskej éry a kopiju, ktoré sa našli počas nedávneho výkopu v jaskyni neďaleko Mŕtveho mora v Jeruzaleme. 6. 9. 2023.
debata

„Je to unikátny a dôležitý objav, aký v Izraeli nemá obdoby,“ vyhlásil riaditeľ Izraelského úradu pre starožitnosti Ejtan Klein počas podujatia uplynulý týždeň, na ktorom predstavili artefakty verejnosti.

„Myslíme si, že zbrane vzali vzbúrenci ako vojnovú korisť rímskym jednotkám alebo ich pozbierali na bojovom poli a ukryli ich v jaskyni s úmyslom neskôr ich použiť v boji,“ dodal.

Archeológovia sa domnievajú, že zbrane môžu pochádzať z čias židovského povstania vedeného Šimonom bar Kochbom v druhom storočí nášho letopočtu.

Meče objavili ešte v júni, boli zastrčené hlboko za stenou stalaktitov. Suché a horúce podnebie panujúce v oblasti umožnilo, že sa zachovali dokonca aj pošvy vyrobené z dreva a kože. Aj vďaka nim sú meče vo veľmi dobrom stave.

Čepele troch mečov merajú od 60 do 65 centimetrov, rozmermi preto pripomínajú rímsky meč spata. Štvrtý meč však bol výrazne kratší, jeho čepeľ meria iba 45 centimetrov.

Klein odmietol uviesť presné miesto nálezu, pretože sa obáva rabovania hľadačmi pokladov. Potvrdil však, že objav pochádza z oblasti neďaleko prírodnej rezervácie Ejn Gedi. „Výskum jaskyne, kde sme meče našli, sa zatiaľ iba rozbieha. Chceme však zistiť, komu meče mohli patriť a kto a kedy ich vyrobil,“ dodal Klein.

ochridské jazero Čítajte viac Archeológovia našli pozostatky najstaršieho jazerného mesta v Európe
debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #vykopávky #archeológia