Archeológovia objavili v Španielsku nástenné maľby spred najmenej 24 000 rokov

Archeológovia objavili v jaskyni na východe Španielska nástenné maľby zo staršej doby kamennej, ktoré zobrazujú kone, jelene a pratury, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

20.09.2023 18:00
nástenné maľby španielsko jaskyňa Foto:
Panel s viacerými motívmi maľovanými hlinou, vrátane zvierat a znakov. Snímka bola zverejnená v štúdii.
debata (2)

Viac než 100 nástenných malieb a rytín spred asi 24 000 rokov sa ukrývalo v 500 metrov dlhej jaskyni Cueva Dones pri mestečku Millares. Nachádza sa asi 70 kilometrov juhovýchodne od stredomorskej Valencie. Jaskyňa bola dobre známa turistom i miestnym obyvateľom, no nástenné maľby sa podarilo objaviť až výskumníkom z univerzít v Zaragoze, Alicante a Southamptone.

„Dôležitosť objavu sme pochopili hneď, ako sme uvideli prvé vyobrazenie pratura,“ povedal Aitor Ruiz-Redondo, ktorý na univerzitách v Zaragoze a Southamptone prednáša dávnoveké dejiny.

Pratur je vyhynutý predok dnešného hovädzieho dobytka a európskych zubrov. Samce mali mohutné rohy, v kohútiku dosahovali výšku 1,8 metra a vážili až 900 kilogramov.

„Napriek tomu, že Španielsko je krajinou s najväčším počtom nálezísk jaskynných malieb z obdobia paleolitu na svete, väčšina sa nachádza na severe krajiny. Vo východnej časti územia sa takýchto nálezísk podarilo nájsť iba málo,“ vysvetlil Ruiz-Redondo.

Naši dávni predkovia pri kreslení použili materiál netypický pre tento druh umenia – hlinu. Vedci počas výskumu zdokumentovali viac ako 100 zobrazení devätnástich rôznych druhov zvierat. Svoje výsledky publikovali v odbornom časopise Antiquity.

Ide o doteraz najväčšie objavené množstvo zobrazených druhov zvierat v Španielsku. Predtým to bolo v roku 2015 v jaskyni Atxurra neďaleko Bilbaa na severe Pyrenejského polostrova.

ochridské jazero Čítajte viac Archeológovia našli pozostatky najstaršieho jazerného mesta v Európe
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #jaskyňa #archeológia #doba kamenná