EÚ zakáže používanie mikroplastov a výrobkov, ktoré ich obsahujú

Európska komisia dala mikroplastom stopku. Firmám zakáže ich používanie v kozmetike, farmácii, poľnohospodárstve či potravinárstve.

09.10.2023 08:00
odpad, triedenie odpadu, plasty, papier, sklo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mikroplasty sú pre ľudí zatiaľ veľkou neznámou. Najnovšie výskumy hovoria o možnej spojitosti s rakovinou, no oveľa zásadnejší je ich pravdepodobný vplyv na narušenie črevného mikrobiómu a hormonálnej rovnováhy v tele. Napriek tomu je ich všade veľké množstvo. Nachádzajú sa v kozmetike, balenej potrave, zelenine, rybách a mäse. Oceány sú plné plastov, ktoré časom degradujú, rozkladajú sa na úroveň mikroplastov a stávajú sa tak vedľajšou potravou rýb, ktoré zas kŕmia veľkú časť svetovej populácie. Vyhnúť sa mikroplastom je preto takmer nemožné. Európska komisia sa však o to chce aspoň pokúsiť.

Ako informovalo zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, Komisia v týchto dňoch prijíma opatrenia na obmedzenie používania mikroplastov. “Komisia urobila ďalší významný krok smerom k ochrane životného prostredia, ktorým je prijatie opatrení na obmedzenie mikroplastov zámerne pridávaných do výrobkov v rámci legislatívy EÚ týkajúcej sa chemikálií (REACH). Novými pravidlami sa zabráni uvoľneniu približne pol milióna ton mikroplastov do životného prostredia,” píše EK. Komisia pripravuje zoznam opatrení, ktoré po schválení Európskym parlamentom zakážu predaj mikroplastov ako takých, ako aj výrobkov, do ktorých boli mikroplasty pridané zámerne, a z ktorých sa mikroplasty pri používaní uvoľňujú.

Bez niektorých mikroplastov už od októbra

Možno vás v tejto súvislosti zaujíma, prečo firmy do svojich výrobkov mikroplasty pridávajú a v akej forme tak robia. Odpoveď je jednoduchá. Jedným z najväčších producentov výrobkov obsahujúcich mikroplasty je kozmetický priemysel. Práve mikroplasty pomáhajú firmám vyrábať rôzne krémy, gély a šampóny s na telo príjemnými vlastnosťami. Môžu napríklad zjemňovať konzistenciu produktu alebo naopak slúžia ako exfolianty na šetrnejšie čistenie pokožky. Podobne sú na tom čistiace prostriedky, zmäkčovače textílií, hnojivá, hračky, zdravotnícke pomôcky, či dokonca lieky. V prijatom obmedzení sa používa široké vymedzenie mikroplastov – vzťahuje sa na všetky syntetické polymérne častice menšie ako päť milimetrov, ktoré sú organické, nerozpustné a odolné voči degradácii.

“Prvé opatrenia, napríklad zákaz voľných trblietavých častíc a plastových mikročastíc, sa začnú uplatňovať, keď obmedzenie nadobudne účinnosť 15. októbra. V ostatných prípadoch sa zákaz predaja bude uplatňovať po uplynutí dlhšieho obdobia, aby sa dotknutým zainteresovaným stranám poskytol čas na vývoj alternatív a prechod na ne,” uzatvára Komisia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Európska únia #mikroplasty