Nobelovka pre Maďarku a Američana. Zrýchlili boj proti covidu

Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu za rok 2023 získali v pondelok americká biochemička maďarského pôvodu Katalin Karikó a americký imunológ Drew Weissman za výskum, ktorý viedol k vývoju prvých vakcín proti ochoreniu COVID-19 s technológiou mRNA. Oznámil to Nobelov výboru v Štokholme, ktorý Nobelovu cenu udeľuje.

02.10.2023 12:01 , aktualizované: 12:45
nobel Foto:
Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu udelili Katalin Karikó a Drewovi Weissmanovi
debata (59)

„Laureáti svojimi prelomovými objavmi zásadne zmenili chápanie toho, ako mediátori RNA vakcíny interagujú s naším imunitným systémom. Prispeli tak k bezprecedentnému tempu vývoja vakcín počas jednej z najväčších hrozieb pre ľudské zdravie v modernej dobe,“ uviedol Nobelov výbor Karolínskeho inštitútu.

Obaja vedci pôsobia na lekárskej fakulte Pennsylvánskej štátnej univerzity (Pennsylvania State University – PSU). Už pred viac než 15 rokmi objavili spôsob, ako modifikovať mediátorovú ribonukleovú kyselinu mRNA. Neskôr vyvinuli metódu na jej umiestnenie do lipidových nanočastíc. To umožnilo rýchle vytvorenie účinných vakcín proti COVIDU-19, ktoré využívajú technológiu mRNA. V očkovacích látkach ju používajú aj americká spoločnosť Moderna a konzorcium Pfizer/BioNTech. Tieto vakcíny s ochrannou účinnosťou až 95 percent boli schválené už v decembri 2020. Ich pomocou sa podarilo zachrániť vo svete miliony životov.

Mikrobiológ Imrich Barák: Vývoj liekov trvá oveľa dlhšie ako u vakcín
Video
Záujem o vedu aj podpora práce výskumníkov sú na Slovensku dlhodobo nízke, prácu slovenských vedcov však nemožno vnímať izolovane. Spolu s ďalšími odborníkmi z iných krajín sa snažia o vývoj lieku proti COVID-19 aj ďalším chorobám. Stavať pri tom môžu aj na výskume delenia buniek, ktorému sa venuje Imrich Barák, vedúci Oddelenia mikrobiálnej genetiky v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied, ktorý získal cenu Vedec roka 2020. / Zdroj: TV Pravda

Karikóová je prvá Maďarka s Nobelovou cenou. Maďarský pôvod pred ňou malo desať nobelistov, všetko muži. Väčšinou žili a tvorili v cudzine. Karikóová patrí do trojice laureátov, ktorí v ćase ocenenia mali maďarské občianstvo.

Aj ona ale svoje objavy spravila v zahraničí. Keď v roku 1985 prišla o prácu vo výskume, vysťahovala sa aj rodinou zo Szegedu do Philadelphie. Do cudziny vtedy Maďari smeli vyviesť len 50 dolárov. Mladá vedkyňa preto peniaze, ktoré s manželom získali z predaja auta, zašila do plyšového medvedíka trojročnej dcéry Zsuzsanny. Tá sa, mimochodom, neskôr ako reprezentatka USA stala dvojnásobnou olympijskou šampiónkou vo veslovaní.

Ako molekulárna biologička začala Karikóová pracovať na Pensylvánskej univerzite v roku 1989. O osem rokov neskôr sa pri kopírke zoznámila so svojim výskumným kolegom Weismannom. S ním v roku 2005 spoločne podali patent na terapeutické použitie mRNA.

Vlaňajším držiteľom ceny za fyziológiu a medicínu je švédsky genetik Svante Pääbo za objavy v oblasti genómov vyhynutých hominidov a ľudskej evolúcie.

V utorok oznámia mená ocenených za fyziku, v stredu za chémiu a vo štvrtok za literatúru. Nositeľa Nobelovej ceny za mier oznámia v piatok. Túto cenu ako jedinú odovzdávajú v nórskej metropole Oslo, nie v Štokholme.

Alfred Nobel bol úspešný podnikateľ a vynálezca. V poslednej vôli poveril Švédsku akadémiu vied udeľovaním cien za mimoriadne výkony vo fyzike a chémii, Švédsku akadémiu písomníctva cenou za literatúru, Cenu za fyziológiu alebo medicínu určuje Karolínsky inštitút v Štokholme a cenu za mier nórsky parlament. V tom čase tvorili obe krajiny personálnu úniu a nórsky parlament sa usiloval o samostatnosť. Švédi preto obviňovali Nobela z nedostatku vlastenectva.

Švédsko Nobelova cena medicína fyziológia Čítajte aj Nobelova nadácia zvyšuje sumu Nobelových cien. Dôvodom je prudký pokles hodnoty švédskej koruny

Laureáti si ceny slávnostne prevezmú 10. decembra, v deň výročia Nobelovej smrti. Okrem pamätnej medaily a diplomu získajú aj finančnú odmenu 11 miliónov švédskych korún (viac než 923 800 eur) z výnosu Nobelovho majetku.

O týždeň v pondelok (9. októbra) oznámia nositeľov ceny Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela. Často sa neprávom nazýva Nobelova cena za ekonómiu, vznikla však v roku 1969 a nie je súčasťou dedičstva Alfreda Nobela.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #Nobelova cena za medicínu #Covid-19