Slávna ľadová múmia Juanita po polstoročí opäť získala tvár

V peruánskej Arequipe odhalili podobu dospievajúceho inského dievčaťa obetovaného pri náboženskom rituáli pred viac ako 500 rokmi. Mladá žena má výrazné lícne kosti, čierne oči a opálenú pokožku, píše agentúra AP.

03.11.2023 14:00
Peru Ampato Inkovia Juanita múmia obeť tvár Foto: ,
Na archívnej snímke z 23. októbra 2023 podoba dospievajúceho inského dievčaťa obetovaného pri náboženskom rituáli pred viac ako 500 rokmi, ktorú odhalili v peruánskej Arequipe.
debata (1)

Silikónovú bustu slávnostne predstavili v Múzeu andských svätýň Katolíckej univerzity v Arequipe. Múmiu dievčaťa známu aj ako „Juanita“ alebo „Ľadová panna z Ampata“ objavil americký antropológ Johan Reinhard v roku 1995 v ľadovcovej trhline na sopke Ampato v nadmorskej výške 6 000 metrov.

Jej bustu vytvoril tím poľských a peruánskych vedcov pod vedením švédskeho sochára Oscara Nilsson špecializujúceho sa na rekonštrukcie tvá­re.

„Myslel som si, že sa nikdy nedozviem, ako vyzerala jej tvár, keď bola nažive,“ povedal Reinhard. „Teraz o 28 rokov neskôr sa to stalo realitou vďaka rekonštrukcii Oscara Nilssona,“ dodal. Nilsson sa špecializuje na 3D rekonštrukcie tvárí a modelovanie tváre „Juanity“ mu trvalo „asi 400 hodín práce“.

zlatý kůň, lebka, Kostrové pozostatky, homo sapiens Čítajte viac Vedci zrekonštruovali tvár najstaršej ženy druhu Homo sapiens. Lebku našli v Česku

Prvým krokom bolo „získanie repliky lebky“, dodala na slávnostnej ceremónii Dagmara Socha, poľská bioarcheologička z Centra andských štúdií Varšavskej univerzity. Potom použili „telesné skeny, štúdie DNA, etnologické charakteristiky, vek, pleť“.

Podľa CT vyšetrenia pravdepodobnou príčinou smrti bola silná rana do zátylku. Podľa odborníkov predtým ju pravdepodobne omámili a prinútili kľaknúť. Bohom Juanitu obetovali medzi rokmi 1440 a 1450, keď mala 13 až 15 rokov. Bola dobre živená, vysoká bola 1,40 metra a vážila 35 kíl. Oblečenú mala obradnú tuniku, na hlave mala čelenku a obklopovalo ju mnoho predmetov vrátane keramických misiek a sošiek. Pôsobením mrazu zostalo jej telo neporušené.

„Tieto zistenia nám pomohli lepšie pochopiť jej život a kultúru Inkov,“ povedal Reinhard. „Teraz môžeme vidieť, ako skutočne vyzerala, vďaka čomu pôsobí ešte živšie.“

Reinhard počas výskumu vysoko v Andách odhalil viac ako 14 ľudských obetí Inkov, vrátane troch detí v ľadovci na argentínskej sopke Llullaillaco.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #Inkovia