Ľudia mohli nosiť obuv už pred desiatkami tisíc rokov. Nová štúdia by prelomový okamih výrazne posunula

Doteraz najstaršie priame dôkazy o obuvi pochádzajú z amerického štátu Oregon a európskych lokalít z obdobia pred asi 10 000 rokmi. Ľudia však mohli nosiť obuv už pred desiatkami tisíc rokov, uvádza tím juhoafrických vedcov. Naznačujú to podľa neho stopy nájdené na južnom pobreží Juhoafrickej republiky.

16.11.2023 15:00
Kapské Mesto, JAR, Juhoafrická republika, voda,... Foto:
Ilustračná snímka. Kapské mesto
debata (2)

Nová štúdia zverejnená v odbornom časopise Ichnos by prelomový okamih posunula v čase až do doby spred 150 000 rokmi, píše portál Haarec.

Tím sa konkrétne zameral na tri skamenené stopy staré 75 000 až 150 000 rokov a už skôr nájdené na južnom pobreží Juhoafrickej republiky. Znateľne u nich chýbajú odtlačky prstov, ktoré by zanechala bosá noha.

Naši predkovia sa v pobrežných oblastiach dnešnej Juhoafrickej republiky v tom čase pohybovali v drsnom teréne. „Predpokladali sme, že ľudia boli bežne bosí. Pobrežie ale vtedy bolo plné ostrých skál,“ povedal jeden z vedúcich autorov štúdie, paleoantropológ Bernhard Zipfel z Univerzity Nelsona Mandelu. Bolo by podľa neho logické, aby si vtedajší hominidé chránili nohy. „Pred 100 000 rokmi mohlo byť poranenie chodidla smrteľné,“ uviedol.

Nájdené stopy však nie sú preukazné, upozornil vedecký tím. Nemožno napríklad zistiť, nakoľko bolo nosenie obuvi obvyklé – naši predkovia si napríklad mohli nohy chrániť len za určitých okolností. Povrch stôp je tiež relatívne malý a plytkejšie odtlačky prstov môžu rýchlejšie erodovať.

zlatý kůň, lebka, Kostrové pozostatky, homo sapiens Čítajte aj Vedci zrekonštruovali tvár najstaršej ženy druhu Homo sapiens. Lebku našli v Česku

Odborníci sa však domnievajú, že stopy na všetkých troch lokalitách – prímorských Kleinkrantz, Goukamma a Woody Cape – naznačujú, že ľudia, možno deti alebo malí dospelí, mali na nohách pripevnené sandále s tvrdou podrážkou. Obuv na nohe mohli pridržiavať remienky, ako naznačujú stopy z Kleinkrantzu.

Nájdené odtlačky zrejme pochádzali od Homo sapiens, uviedli odborníci. „Nemôžeme plne vylúčiť Homo naledi či Homo helmei, ale tí sú oveľa menej pravdepodobní,“ povedal druhý vedúci štúdie Charles Helm, rovnako z juhoafrickej Univerzity Nelsona Mandelu, a to s odvolaním sa na dvoch vyhynutých predchodcov človeka múdreho, jediného žijúceho druhu rodu Homo.

Otázka prvej obuvi priamo súvisí s otázkou, kedy sa ľudia začali prvýkrát obliekať. Ani na ňu ale neexistuje jasná odpoveď. Niektorí vedci sa logicky domnievajú, že by sa moderní ľudia, menej ochlpení ako ich predkovia, nedostali ďaleko, keby africký kontinent opustili v ústrety chladnejšej Európe neošatení a neobutí. Obe tieto skupiny oblečenia ale vznikli zrejme spoločne, uviedol Helm. Scenár, v ktorom by prví ľudia pobehovali iba v topánkach a ničom inom, je teda zábavný, ale nepravdepodobný, píše Haarec.

homo naledi, fosílie, kosti Čítajte aj Paleontológovia objavili v Kolíske ľudstva najstaršie pohrebisko na svete
2 debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #vedci #Juhoafrická republika #odtlačky #stopy