Študenti rozlúštili 2 000 slov na zuhoľnatenom zvitku z Herculanea. Pomohla im umelá inteligencia

Staroveké papyrusové zvitky, ktoré boli po výbuchu sopky Vezuv v roku 79 pochované pod vrstvou popola, sa po prvýkrát podarilo prečítať pomocou umelej inteligencie (AI). TASR správu prevzala vo štvrtok zo stanice Sky News.

10.02.2024 17:00
herculaneum, zvitky Foto:
Trom študentom sa pomocou kódovacích strojov poháňaných AI podarilo prečítať 15 stĺpcov v jednom zvitku z Herculanea.
debata

Zbierku tzv. herkulánskych papyrusov tvorí približne 1 800 zvitkov, ktoré boli spolu s tisíckami ďalších pamiatok skarbonizované počas vulkanickej explózie.

V meste Herkulaneum – neďaleko Pompejí, ktoré boli tiež zničené – bolo zo starovekej rímskej vily vyzdvihnutých viac ako 800 týchto zvitkov, ktoré sú uložené v knižnici v Neapole, pričom všetky pokusy o ich rozvinutie a prečítanie dosiaľ zlyhali.

Trom študentom sa však pomocou kódovacích strojov poháňaných AI teraz podarilo prečítať 15 stĺpcov v jednom zvitku. Tento prielom sa uskutočnil v rámci súťaže Vesuvius Challenge, ktorá ponúkla výhru jedného milióna dolárov za pomoc pri riešení tohto problému.

Hlavnú cenu, 700 000 dolárov, si rozdelia Youssef Nader z Nemecka, Luke Farritor z USA a Julian Schilliger zo Švajčiarska, keďže sa im podarilo prečítať vyše 2 000 písmen zo zvitku.

Papyrusy, Villa dei Papiri, Herculaneum, Vezuv Čítajte viac Vďaka umelej inteligencii sa študentovi podarilo rozlúštiť prvé slovo z antických zvitkov

„Týchto 15 stĺpcov pochádza zo samého konca prvého zvitku, ktorý sa podarilo prečítať, a obsahuje nový text zo starovekého sveta, ktorý sme doteraz nevideli,“ uviedol jeden z organizátorov súťaže Nat Friedman.

Autorom textu je podľa neho pravdepodobne epikurejský filozof Filodémos, ktorý písal o „hudbe, jedle a o tom, ako si užívať radosti života“.

„Virtuálne rozbalenie“ zvitku funguje tak, že sa pomocou počítačovej tomografie vytvorí 3D sken textu. Zvitok sa potom rozdelí na segmenty a pomocou modelu tzv. strojového učenia, ktoré je jednou z podoblastí umelej inteligencie, sa identifikujú plochy s atramentom.

Text, ktorý sa podarilo rozlúštiť, predstavuje len 5 percent z jedného zvitku. Súťaž Vesuvius Challenge tak pokračuje aj v roku 2024. Organizátori by chceli za pomoci špecialistov z celého sveta odkryť 90 percent textu všetkých štyroch zvitkov a položiť základ na prečítanie všetkých 800 zvitkov. Prvý tím, ktorému sa to podarí, získa 100 000 dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #AI #Papyrus #Vezuv #Herculaneum #zvitky