Nákupy cez internet zažívajú boom

Obrat z internetového predaja štyroch najvýznamnejších internetových predajcov pôsobiacich na Slovensku dosiahol v roku 2007 celkovo 1,12 miliardy korún pri 190 tisíc objednávkach. Podľa Slovenskej asociácie pre elektronický obchod (SAEC) bol minulý rok pre internetové obchody v SR najúspešnejší v doterajšej histórii.

11.02.2008 13:48
Práca, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa internetových predajcov hej.sk, mall.sk, martinus.sk a pelicantravel.com sa vlani ich tržby medziročne zvýšili o 80 až 120 percent. V porovnaní s rokom 2006 teda ide zhruba o zdvojnásobenie trhu. SAEC odhaduje, že celkový obrat z predaja tovaru a služieb prostredníctvom internetu predstavoval vlani 2 až 2,2 miliardy Sk.

Ako informoval výkonný riaditeľ združenia Jozef Dvorský, klienti internetových obchodov preferovali vlani zasielanie tovaru na dobierku. Tento spôsob doručenia a s ním spojenej platby využili takmer dve tretiny zákazníkov. Ďalších 16 percent sa rozhodlo zaplatiť prevodom z bankového účtu a zhruba rovnaký počet v hotovosti. Skoro desať percent z celkového obratu sa zrealizovalo nákupom na splátky, čo predstavovalo viac ako 63 miliónov Sk. V segmente služieb realizovali zákazníci platby takmer výhradne prevodom z bankového účtu.

„Obľuba nákupu tovarov cez internet bola rovnomerne rozdelená medzi jednotlivé kraje,“ informuje SAEC. S výnimkou Bratislavského kraja, ktorý zrealizoval zhruba štvrtinu všetkých nákupov, sa ostatných sedem krajov podieľalo na objednávkach tovaru desiatimi až trinástimi percentami.

SAEC je nezávislá asociácia, ktorá podporuje rozvoj elektronického obchodu a elektronickej komunikácie na Slovensku. Vznikla v roku 1998 a medzi jej členov patria spoločnosti z oblasti informačných technológií, telekomunikácií, finančné inštitúcie, certifikačné autority a podnikateľské subjekty.

debata chyba