Štát je v bitke Orangeu a 02 oranžový

Štátny Telekomunikačný úrad sa v bitke medzi operátormi Orange a Telefónica 02 o ceny hovorov medzi sieťami slovne priklonil na stranu Orangeu.

20.08.2008 10:25
Orange Foto:
Logo Orange
debata

Najmenší operátor 0 2 žiada Orange a T-Mobile, aby pristúpili pre budúci rok na pokles poplatkov pri volaní z jednej siete do druhej na polovicu. 02 sa odvoláva na to, že poplatky sú na Slovensku výrazne vyššie ako v iných krajinách. Orange, naopak, tvrdí, že úhrady sú podobné ako v EÚ.

Na stranu Orangeu sa postavil aj Telekomunikačný úrad, ktorému šéfuje Branislav Máčaj. „Prepojovacie poplatky medzi mobilnými operátormi sa na Slovensku dlhoročne pohybujú približne na úrovni priemeru krajín Európskej únie,“ povedal hovorca úradu Roman Vavro pre agentúru SITA v reakcii na snahy 02 o zníženie poplatkov. V skutočnosti sa však za prepojenie hovoru z jednej mobilnej siete do druhej na Slovensku platí 3,40 koruny za minútu, čo je o vyše 20 percent viac, ako je priemer EÚ.

Priemer únie pritom nadmerne zvyšuje Bulharsko, kde je úhrada výrazne najvyššia – v prepočte až 5,80 koruny za minútu. V rozvinutejších krajinách, ako je Francúzsko, Rakúsko, Británia či Nemecko, sú poplatky asi dve koruny za minútu.

Skutočnosť, že úhrady patria teraz na Slovensku k najvyšším v EÚ, zdôvodňuje Vavro posilňovaním sa koruny oproti euru. Domáca mena sa pritom posilňuje dlhodobo. Poplatky medzi sieťami si operátori zatiaľ dohadujú sami. Telekomunikačný úrad však skúma, či vydá rozhodnutie, aby sa poplatky odvíjali výlučne od nákladov operátorov. Hovorca úradu však naznačil, že ak budú poplatky naďalej klesať ročne o 6 až 11 percent tak, ako to bolo doteraz, do roku 2012 by sa mohli znížiť o polovicu aj bez regulačného zásahu. Postupný pokles poplatkov presadzuje aj Orange.

Európska komisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová je, naopak, za väčšiu reguláciu. Redingová nedávno povedala, že odporučí národným regulačným úradom, aby zaistili zlacnenie prepájacích poplatkov do troch rokov o sedemdesiat percent.

Telekomunikačný úrad odmieta, že by vyjadreniami o výške úhrad chcel v rokovaniach medzi operátormi zvýhodniť Orange pred 02. „Úrad sa môže vyjadriť v prospech účastníka konania – operátora, alebo v jeho neprospech len v správnom konaní, ak by sa nedohodli na podmienkach prepojenia,“ povedal Vavro. Hovorca dodatočne uviedol, že „úrad si vie predstaviť aj väčší pokles prepájacích poplatkov ako 6 až 11 percent ročne".

Prvá reakcia telekomunikačného úradu na snahu 02 o pokles poplatkov sklamala spotrebiteľov. „Pre aktuálnu výšku poplatkov sú dnes ceny za volania medzi sieťami podstatne vyššie, ako by mohli byť,“ hovorí Jana Miklovičová zo spotrebiteľského Združenia občianskej sebaobrany.

Minútový hovor k inému mobilnému operátorovi stojí najmenej päť korún, volanie vo vlastnej sieti pritom operátori ponúkajú aj zadarmo.

debata chyba